IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции със сериозни спадове в началото на седмицата

Политическата несигурност във Франция и Холандия, както и лошите икономически данни от еврозоната и Китай, разколебаха инвеститорите

19:24 | 23.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските акции със сериозни спадове в началото на седмицата

Акциите на Стария континент затвориха със значителни спадове в понеделнишката сесия, заличавайки повишенията от миналата седмица, на фона на резултатите от първия тур на президентските избори във Франция и оставката на холандското правотелство, предава Ройтерс.

Социалистическият кандидат за президент на Франция Франсоа Оланд победи и ще се яви на балотаж срещу Никола Саркози, а в Холандия кабинетът не успя да постигне съгласие около мерките за намаляване на бюджетния дефицит. На политическата ситуация и в двете страни се гледа като на потенциална спънка пред усилията за разрешаване на европейската дългова криза.

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, спадна с 2,4% днес до 1 021 пункта, след като новините от Франция и Холандия заедно с негативни икономически данни за Китай и еврозоната накараха инвеститорите да осребрят скорошните печалби, като банковият сектор и секторът на основните суровини поведоха губещите.

Банките са изложени в огромна степен на дълговите проблеми в еврозоната, а секторът на суровините пострада, след като PMI индексът на HSBC за Китай показа, че производственият сектор в страната все още се свива, макар индикаторът да се е покачил през април.

Инвеститорското настроение бе засегнато и от по-големия от очакваното спад на производствената активност в еврозоната през април. Данните помрачиха надеждите, че регионът скоро ще излезе от рецесията.

Британският FTSE 100 отстъпи с 1,9% до 5 666 пункта, френският CAC 40 се понижи с 2,8% до 3 098 пункта, а германският DAX загуби 3,4% до 6 523 пункта.



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още