IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Меркел с тежко поражение на регионалните избори в Германия

След Шлезвиг-Холщайн се задава нов тест за християндемократите - изборите в провинция Северен Рейн-Вестфалия на 13 май

11:52 | 07.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Привържениците на Свободната демократична партия очакваха по-слаб резултат на изборите в Шлезвиг-Холщайн.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Привържениците на Свободната демократична партия очакваха по-слаб резултат на изборите в Шлезвиг-Холщайн. Снимка: Ройтерс

Партията на германския канцлер Ангела Меркел претърпя най-голямото си поражение от половин век насам по време на регионалните избори в провинцията Шлезвиг-Холщайн, предаде Bloomberg.

Партиите от управляващата коалиция на Меркел изгубиха контрола над провинцията, след като резултатите показаха, че те нямат мнозинство в местния парламент.

В ландтага влизат шест партии, като най-вероятно първо християндемократите ще получат мандат за сформирането на новото коалиционно правителство на провинцията. Социалдемократите обаче имат по-добри шансове са сформиране на правителство, смятат анализатори.

Пиратската партия, която става все по-популярна в Германия, влезе и в парламента на Шлезвиг-Холщайн, след като през февруари спечели 4 места в парламента на провинция Заарланд, а миналата година взе 15 места в местния парламент в Берлин.

Пиратите събраха 8% от гласовете в Шлезвиг-Холщайн, съобщи Deuche Welle. Малко над 8 на сто от гласовете получи и Свободната демократична партия на Волфганг Кубички, която е основен коалиционен партньор на християндемократите на Меркел.

„Гордея се с моята партия и с цялата кампания, която се проведе в изключително тежки условия“, коментира Кубички пред ДПА. „Надявахме се на резултат над 7%. Фактът, че взехме над 8% от гласовете е сензационен“, допълни той.

Резултатът на свободните демократи обаче е наполовина по-нисък в сравнение с резултатите им от изборите през 2009 г., отбелязва Bloomberg.

Двете най-големи партии в Германия – дясноцентристкият Християндемократически съюз и лявоцентристката Социалдемократическа партия, получиха по около 30%, с малка разлиха в полза на християндемократите.

Социалдемократите обаче не са доволни от резултатите от изборите в Шлезвиг-Холщайн. Те се надяваха на поне 40% от гласовете на избирателите.

Все още не е ясно как точно ще изглежда новата коалиция. Християндемократите и социалдемократите ще получат по 22 депутатски места в парламента на Шлезвиг-Холщайн. Зелените, които получиха 13% от гласовете, ще вземат 10 места, а пиратите и свободните демократи – по 6.

Deuche Welle прогнозира, че най-вероятна е коалицията между Социалдемократическата партия, Зелените и фракцията на датските и фризийските малцинства, която влиза в местния парламент като представител на етническо малцинство без да се изисква покриване на 5-процентния праг.

Това е коалицията, от която Християндемократическия съюз на Меркел най-много се страхува, отбелязва медията. От друга страна обаче коалиция между христяндемократи и социалдемократи би била „трудна за преглъщане“.

Следващият тест за партията на Ангела Меркел са изборите в Северен Рейн-Вестфалия на 13 май. Резултатите от предварителните проучвания показват, че социалдемократите ще победят християндемократите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още