IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Моултън: Излизането на Гърция от еврозоната ще е болезнен, но бърз край

Интересното при валутните съюзи е, че тези, които напускат първи, се справят най-добре, коментира инвеститорът

18:38 | 09.05.12 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джон Моултън: Излизането на Гърция от еврозоната ще е болезнен, но бърз край

Колкото по-скоро Гърция изостави еврото, толкова по-добре, коментира инвеститорът Джон Моултън, цитиран от CNBC.

„Опциите пред Гърция са доста неприятни. Излизането от еврозоната ще бъде такова. Ако не друго обаче този преход ще приключи бързо, докато бюджетните икономии означават дълги години страдания“, казва Моултън, който е основател и председател на фонда за рискови инвестиции Better Capital.

„Не забравяйте, че през следващите 45 дни гърците трябва да платят доста пари по кредитите, изтеглени под чужда юрисдикция. Тези кредити не са преструктурирани. Ще бъде политическо самоубийство ако платите това, при условие, че имате намерение да фалирате по-късно“, допълва той.

Коментарът на Моултън идва, след като във вторник гръцките индекси достигнаха 20-годишно дъно, а Алексис Ципрас, лидер на гръцката Коалиция на радикалните леви сили, обяви, че за Гърция споразумението с Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) е недействително. На изборите в неделя гръцките гласоподаватели отхвърлиха традиционните политически сили, подкрепящи споразумението.

През следващия месец ситуацията в Гърция ще излезе извън контрол – или защото няма да могат да сформират правителство и ще трябва да проведат нови избори още през юни, или защото ще сформират правителство, което ще реши да фалира почти веднага, прогнозира Моултън.

„ЕС и МВФ им подхвърлят пари, но не достатъчно, за да могат да запазят стандарта си на живот. Всичките тези пари на практика отиват за изплащане на дългове, които гърците сами не могат да плащат. Ето защо е разумно да се освободят от тази тежест, като спрат да взимат пари и спрат да плащат дълговете си. Фалитът е правилният път за Гърция“, посочва Моултън.

„Интересното при валутните съюзи е, че тези, които напускат първи, се справят най-добре. Гърците може да се възползват от това“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
В друго се убеждавам напоследък , както ги наричаш брюкселските зелки ако вярваха че правят нещо в което има переспектива и живот т.е. да вярват в бъдешето на това уродливо нещо - клубът на избраните ЕЗ , биха направили много повече от кърпеж за да продължи да съществува във времето. Обаче то е ясно, че не може дълговете да растат до и оттатък небето а изгледите те да почнат да се изплащат и свиват са нищожни и равни на нула. Единственното, което правят е удължаване на агонията и то правят понеже на няколко от маймуните от клона им е особенно изгодно.ДЦК е много лесно да се заместят с по висок акциз на горивата например, но това означава свиване на икономиката с еднократен акт след който тя започва задължително да расте но от нива по ниски от тези преди да се въведе.Т.е. ще има свиване моментално на безработицата , но пък и изчезване на печалбите за големите компании и то дългосрочно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
skitalo
преди 12 години
И аз съм на това мнение. Ако 10 маймуни висят на един клон над езеро с крокодили, а само 1-2 маймуни го държат, защо му е на някой от висящите да се пуска?!Тежестта е за държащите клона - те имат инициативата да пуснат...Но според мен брюкселските зелки ще се борят до последно да задържат положениет (си), така че очаквам дълго продължение на драмата... и вероятно хипер или много висока инфлация накрая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Да разбира се , ако не е втора Германия то Франция със сигурност ще бъде. ЕЗ е обречена , единственния и шанс е ЕЦБ светкавично да обяви че изкупува всички дългове , еднократно и играта с емитирането на ДЦК спира. Меркел няма полезен ход за протакане на агонията на ЕЗ , каквото беше ..бе дотук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
kosuma
преди 12 години
Дар ако се спазва логиката, че първия науснал се справя най-добре то първия напуснал би трябвало да бъде Гервания ....... , а последния Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още