IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите кредити в испанските банки продължават да нарастват

През първото тримесечие на годината проблемните кредити са скочили с 8,21 млрд. евро

17:33 | 18.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лошите кредити в испанските банки продължават да нарастват

Необслужваните кредити в Испания са се увеличили и през март - знак, че усилията на правителството в Мадрид да изчисти банковия сектор от лоши ипотечни кредити са били твърде меки на фона на задълбочаващата се рецесия, пише Bloomberg.

Лошите кредити като дял от всички отпуснати заеми през март са се увеличили от 8,3% през февруари до 8,37% - най-високото ниво от април 1994 г. насам, разкриват данни на испанската централна банка.

През първото тримесечие на годината проблемните кредити са нараснали с 8,21 млрд. евро, отбелязвайки 90% по-бърз ръст спрямо същия период на миналата година.

Лошите кредити през февруари са достигнали близо 150 млрд. евро.

На 11 май испанското правителство обяви, че ще накара банките си да заделят около 30 млрд. евро като застраховка за потенциални загуби по ипотечни кредити, които все още се обслужват. Провизиите са в допълнение към заделените през февруари 54 млрд. евро.

При безработица надхвърляща 24% и очакван икономически спад от 1,8% (според прогнозата на Международния валутен фонд), анализаторите прогнозират, че правителството ще трябва да накара банките да предвидят дори още повече провизии, тъй като рецесията се отразява на активи отвъд сектора на недвижимите имоти.

„Докато икономическото положение се влошава, банките ще трябва да продължават да се подсигуряват срещу негативния ефект от по-ниската бизнес активност и високата безработица“, казва Шийн Якобсен, главен икономист на Saxo Bank A/S. „Първата стъпка към евентуално разрешаване на проблема е признаването на неговия мащаб. Това все още не се е случило“, допълва той.

През последното тримесечие на 2011 г. щатските банки отчитат ръст на продажбите на застраховки срещу загуби по гръцки, португалски, ирландски, испански и италиански дълг.

Спрямо предходното тримесечие продажбите са нараснали с 10% до 567 млрд. долара, разкриват данни на Банката за международни разплащания (BIS). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Започва се вече.....Не само гърците обаче се притесняват за спестяванията си. Статистиката показва, че спестителите в Белгия, Франция и Италия също са теглили масово пари от банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още