IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания озаптява разходите на регионалните правителства

"Послушните" провинции ще получат достъп до нов инструмент за финансиране

23:08 | 17.05.12 г.
<p>
	Финансовият министър на Испания Кристобал Монторо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Испания Кристобал Монторо. Снимка: Ройтерс

Правителството на Испания одобри днес плановете за драстично намаляване на разходите на задлъжнелите провинции за настоящата година, предаде CNBC.

Кабинетът в Мадрид освен това съобщи, че през юли ще обяви нов механизъм за финансова подкрепа на автономните области.

Испанските регионални власти са се ангажирали да намалят разходите с 13 млрд. евро и да увеличат приходите си с 5 млрд. евро.

След седмици на преговори финансовият министър Кристобал Монторо даде благословията си на регионалните бюджети, с изключение на северозападната област Астурия. Тя ще представи новия си финансов план в следващите 15 дни.

До средата на юни провинциите трябва да представят и бюджетните си планове до 2015 г.

Решението на испанското правителство да озапти харчовете на автономните региони цели да разсее страховете, че прекомерните разходи на провинциите и проблемите на банковата система могат да задълбочат кризата в страната.

Разходите на регионите съставляват около 50 на сто от публичните разходи на Испания. Местните власти отговарят изцяло за бюджетите за образование и здравеопазване, откъдето се очаква да дойдат най-големите бюджетни съкращения.

Испанските региони, които успеят да постигнат наложените от централното правителство бюджетни цели, ще получат помощ от държавата по линия нов финансов механизъм, който ще бъде представен в средата на годината.

Инструментът е наречен "hispanobonos" и ще позволи на местните власти да емитират дълг, който ще бъде записан от финансовото министерство в Мадрид.

Каталуния и Валенсия, двете най-задлъжнели области, призоваха правителството да ускори реализацията на плановете за финансова подкрепа, тъй като през следващите седмици местните власти трябва да се справят с погасяването на важни дългове.

Според правителствен източник 17-те автономни общности трябва да бъдат рефинансирани с около 18 млрд. евро тази година.

Междувременно рейтинговата агенция Moody’s Investors Service съобщи, че е понижила кредитните рейтинги на четири испански провинции – Каталуния, Мурсия, Андалусия и Екстрамадура, заради прекомерните им дългове и невъзможността им да постигнат поставените от централното правителство бюджетни цели.

CNN съобщава, че Мадрид настоява регионалните правителства да не допускат бюджетните дефицити да надхвърлят 1,3%  от регионалните брутни вътрешни продукти (БВП), но в момента в четирите провинции недостигът в хазната надвишава 3 на сто.

Moody’s заплаши още, че ще ревизира рейтингите на 21 испански банки, след като се появиха информации за масово тегвене на депозити от Bankia. Банката и правителството опровергаха информацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още