IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания моли за помощ Еврогрупата за излизане от кризата

Страната сама направи всичко възможно за стабилизиране на икономиката, твърди ресорният министър Луис де Гиндос

10:30 | 15.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Испания моли за помощ Еврогрупата за излизане от кризата

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос се е обърнал към държавите-членки на еврозоната с молба за помощ, за да може страната да излезе от кризата, съобщи РИА Новости, като се позова на испански средства за масова информация, без да ги посочва изрично.

„Испания сама направи всичко възможно за стабилизиране на икономиката. Това се отнася по-конкретно за провежданите реформи на трудовия пазар, във финансовия сектор, както и за понижаване на разходите в държавния бюджет", е казал Де Гиндос на състоялото се вчера в Брюксел заседание на финансовите министри на страните от еврозоната (т. нар. Еврогрупа).

"Сега бихме искали да получим от страните в еврозоната равностойно сътрудничество и със съвместни усилия да разработим мерки за излизане от кризата“, е добавил той

По думите му повишаването на нивото на риск по испанските държавни облигации (доходността по 10-годишните ДЦК вчера надхвърли 6%), както и спадът на Мадридската фондова борса са свързани с притесненията за излизане на Гърция от еврозоната.

„Излизането на Гърция от еврозоната би означавало пълен провал за нас и ние се надяваме, че Атина ще изпълни всички поети ангажименти, независимо от това кой стои начело на правителството в страната“, е посочил министърът.

Той е убеден, че в момента Европа преживява „тежък, преломен период“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още