IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отписване на 50% от дълга на Испания ще я върне към растежа

Мерките за строги икономии унищожават възможността за стабилизиране на дълга, смята икономистът Матю Лин

14:10 | 02.05.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Отписване на 50% от дълга на Испания ще я върне към растежа

Испания трябва да преструктурира държавния си дълг веднага, като орязването му с 50% ще върне страната на пътя на възстановяването, смята Матю Лин, основател на Strategy Economics, цитиран от CNBC.

“Проблемът в Испания е, че тя просто следва пътя на Гърция в настойчивото прилагане на мерки за строги икономии, орязване на разходи, провеждане на структурни реформи с надеждата, че те ще бъдат осъществени навреме, за да генерират достатъчно бърз ръст, който да задвижи икономиката“, каза Лин.

„Този вариант обаче не проработи в Гърция. Не работи и в Ирландия или Португалия. Няма да проработи и в Испания“, добави той.

Проблемът е, че мерките на строги икономии унищожават възможността за стабилизиране на нивото на дълга и на общата европейска валута, твърди икономистът.

„Трудно се правят структурни реформи, когато икономиката се тресе“, изтъкна той. „Всъщност трудно се провеждат структурни реформи и в икономика, растяща с 3% годишно“, убеден е Лин.

Патрик Армстронг, управляващ партньор в Armstrong Investment Managers, обаче има друго предложение за стабилизирането на Испания – преструктуриране чрез инфлация.

„Най-елегантното решение за това до голяма степен се движи от монетарни подбуди и поради това изисква разхлабване на монетарната политика, генериране на инфлация, която ще доведе до номинален ръст“, посочи Армстронг.

Той добави, че макар това да не създава реален икономически ръст, ще помогне за управлението на съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт и ще обезцени еврото. „За да бъде конкурентоспособна периферията, тя има нужда от слабо евро“, подчерта експертът.

„Това е същата политика, която се провежда в САЩ. Във Великобритания в известна степен се провежда същата. Трябва и Европейската централна банка да се присъедини към провеждането на подобна политика“, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
chode
преди 12 години
Ние пак ще сме последни на опашката....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Ironhorse
преди 12 години
Америка (САЩ) е в паника от поетият курс на Европа за ограничаване на потреблението и съкращаване на дълговете.Това пряко удря вноса от САЩ, контрола в печатането на хартийки, наречени долари, и е в пряко противоречие на капитализма по американски :"Колкото се може повече да потребяваш, без значение да ли ти трябва или не."Меркел поставя основи на нов тип капитализъм: "потребяваш според възможностите си и в класацията за удовлетворението в живота консумацията да не е на първо място."Европа освободи ли се от дълговете, изведнъж ще лъснат трилиони електронни долари без стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Мислещ
преди 12 години
Щото тия световни дългове са така да се каже междуфирмена задлъжнялост. Примерно ще изгорят огромна маса пенсионни фондове. И други фондове, банки. Както се получи у нас, хората спестявали цял живот ще гризнат дървото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
promanbg
преди 12 години
Що пък да не се занулят всички световни дългове и да се започне на чисто и вече с повече ум в главата ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Муааахааааа още един ЛУД КЕНЗИАНИСТ !И като почнем да караме заплатите с ремаркета нещата ще се оправят нали ?!? муаахаааааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
50% на първо раздаване.Според мен може и да отидат към 70-75%.Какво мислите останалите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Този човек би ли казал кои точно ще пие една студена вода и ще преглътне тези 50% отписване на дълга Защото вероятно тои няма да взема и1 цент от този дълг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още