IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Фалит на Испания би изтрил между 10% и 20% на фондовия пазар в САЩ

Рейтинговата агенция Egan-Jones понижи за втори път в рамките на 2 седмици кредитния рейтинг на страната

14:59 | 01.05.12 г.
Анализатор: Фалит на Испания би изтрил между 10% и 20% на фондовия пазар в САЩ

Потвърденото връщане на Испания към рецесията няма да бъде преодоляно скоро и може да доведе до спад между 10% и 20% на фондовия пазар в САЩ, заяви за CNBC икономистът Хари Дент.

„Испания ще фалира. Пазарът я отхвърля напълно“, каза Дент, който е автор на книгата „Предстоящият голям крах“ (The Great Crash Ahead). „Въпросът е дали ще стане по-скоро или ще бъде малко отложено във времето“, добави той.

Вчера международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи рейтинга на 16 испански банки, а обявените данни за брутния вътрешен продукт на страната показаха, че тя е изпаднала в рецесия.

Според Дент проблемите в Испания са много по-тежки от тези в Гърция. „В Испания има по-голяма безработица, отколкото в Гърция, по-висок публичен и частен дълг, отколкото има Гърция“, както и по-голям балон на пазара на имоти, по-високи лихви по ипотеките, а страната има и „един от най-високите проценти дълг, собственост на чужденци“, отбеляза той.

Междувременно кредитната агенция Egan-Jones понижи с още една степен кредитния рейтинг на Испания до ВВ+, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на нейно съобщение.

Това е второ понижаване на испанския рейтинг от агенцията за последните 2 седмици.

Експерти на Egan-Jones посочват, че „свиването на брутния вътрешен продукт на Испания с едновременен ръст на задлъжнялостта създава ситуация, в която държавният дълг нараства ежегодно със 100 млрд. евро в условията на засилване на проблемите на пазара на труда и безработица, достигнала 23%“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още