IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рахой: Испания може да бъде лишена от достъп до пазарите

Съществува сериозен риск пазарите да спрат да ни финансират или да започнат да ни предлагат заеми на астрономически цени, предупреди испанският премиер

13:25 | 16.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рахой: Испания може да бъде лишена от достъп до пазарите

Испания може да изгуби достъпа си до финансовите пазари, ако законодателите в страната не подкрепят предложените от правителството бюджетни икономии, заяви испанският премиер Мариано Рахой, цитиран от Bloomberg.

„Съществува сериозен риск пазарите да спрат да ни финансират или да започнат да ни предлагат заеми на астрономически цени“, заяви той пред парламента в Мадрид. „Мерките, които предлагаме, имат за цел да ни измъкнат от дупката“.

Допълнителната доходност, която инвеститорите изискват, за да държат испански дълг вместо германски ДЦК, се разшири до рекордните 5,07 процентни пункта. Пазарите са притеснени от лошите кредити в испанския банков сектор и вероятността Гърция да бъде изгонена от еврозоната.

Доходността по 10-годишните испански ДЦК се повиши с 13 базисни пункта до 6,48% в сравнение с по-малко от 5% в началото на март. Преди месец Рахой обяви, че страната ще надхвърли заложения за 2012 г. бюджетен дефицит.

Европейските финансови министри се съгласиха през 2012 г. испанският дефицит да достигне 5,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната вместо първоначално предвижданите 4,4%. Испания е изправена пред втора рецесия от началото на финансовата криза.

Миналата година бюджетният дефицит на страната достигна 8,5%, превишавайки заложените 6%.

Рахой обеща на европейските си партньори да понижи бюджетния дефицит на правителството си до заложения от ЕС лимит от 3% през 2013 г.

Неговият бюджетен план, предложен през март, включва сериозни бюджетни икономии и данъчни повишения на стойност 27 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още