IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата е поискала от Испания ускоряване на външния одит при банките

Същевременно финансовите министри на страните от еврозоната вярват, че чрез провежданите реформи Испания скоро ще се върне към икономически ръст

20:37 | 15.05.12 г.
Еврогрупата е поискала от Испания ускоряване на външния одит при банките

На вчерашното заседание на министрите на финансите на страните-членки от еврозоната (т. нар. Еврогрупа) са били одобрени мерките, предприети от испанското правителство за стабилизиране на банковия сектор в страната и е било поискано да се ускори процесът по извършване на външен одит на банките, съобщи испанската информационна агенция EFE, цитирана от РИА Новости.

„Приветстваме мерките, обявени от испанското правителство в петък и насочени към реформиране на банковия сектор. Същевременно призоваваме испанските власти да ускорят процеса по извършване на външен одит, който би върнал доверието на инвеститорите в най-близко бъдеще“, е заявил председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

В петък испанските власти обявиха нова реформа в банковия сектор на страната, след което 5-те най-големи кредитни институции съобщиха, че ще увеличат резервите си с общо 14 млрд. евро.

Според плана на испанското правителство банките трябва да прехвърлят ипотечните си кредити в отделни компании, след което да продадат тези активи по пазарната им цена. Банките трябва да заделят и допълнителни резерви за лоши ипотечни активи на стойност 30 млрд. евро.

Това е четвъртият опит на испанското правителство да се справи с кризата на пазара на недвижими имоти в страната. През февруари властите препоръчаха на кредитните институции в страната да заделят допълнителни резерви на обща стойност 53,8 млрд. евро.

„Според Еврогрупата финансовата реформа, подкрепена от бюджетната, както и от структурните реформи, ще позволи на Испания в най-близко бъдеще да постигне икономически ръст и да създаде нови работни места“, е подчертал Юнкер.

В отговор на питане дали Испания разполага с достатъчно вътрешно финансиране за стабилизиране на банковия сектор, без да прибягва до външна помощ, Юнкер е отбелязал, че испанското правителство „ще направи онова, което смята за нужно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още