IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания подценява петкратно нуждата от нови провизии в банкoвия сектор

Ако освен заемите към строителството се провизират жилищните и корпоративните заеми, нужната сума ще достигне 270 млрд. евро

21:18 | 10.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испания подценява петкратно нуждата от нови провизии в банкoвия сектор

Испания подценява потенциалните загуби на своите банки, игнорирайки възможния ефект от просрочените жилищни ипотеки, докато се опитва да избегне международна спасителна помощ, от каквато се нуждаеше Ирландия, за да стабилизира финансовата си система, пише Bloomberg. 

Правителството поиска от кредитните институции да увеличат провизиите си срещу лоши заеми с 54 млрд. евро до общо 166 млрд. Сумата е достатъчна да покрие загуби от около 50% по кредитите към сектора на строителството и управлението на имоти, според Bank of Spain, но няма да остане нищо за покриване на загуби по отпуснатите жилищни и корпоративни заеми на стойност 1,4 трлн. евро. 

Като се включат всички заеми, испанските банки ще трябва да увеличат провизиите си цели пет пъти повече от намеренията на правителството, или с 270 млрд. евро, според оценки на базирания в Брюксел Център за изследвания на европейските политики. 

Запушването на тази дупка ще увеличи публичния дълг на Испания с близо 50%, или ще принуди страната да прибегне до спасително финансиране, следвайки стъпките на Ирландия, Гърция и Португалия.

"Как може да се говори само за един тип имотно кредитиране, когато все повече заеми се превръщат в несъбираеми навсякъде в икономиката”, недоумява Патрик Лий, лондонски анализатор, който следи испанските банки за Royal Bank of Canada.

„Ирландия успя да се справи с такава ситуация като призна много по-агресивно загубите по кредитите и така прибегна до спасителна помощ. Не виждам как Испания може да се справи без външна подкрепа”, коментира  той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още