IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания може да поиска от банките допълнителни резерви

Според източници на Ройтерс те ще бъдат принудени да заделят между 20 и 40 млрд. евро провизии по кредити за строителния сектор

17:20 | 09.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Испания може да поиска от банките допълнителни резерви

Испания ще поиска от банките в страната да заделят още 35 млрд. евро, във връзка със заеми, предоставени на затруднения строителен сектор, заявиха финансови източници, цитирани от Ройтерс. Според агенцията това ще увеличи необходимостта от средства за спасяване на испанските кредитни институции.

Правителството и банките най-накрая признават многомилиардния недостиг в захранването на финансовата система, свързан с краха на пазара на недвижими имоти през 2008 г. и увеличаващ опасенията, че страната може да изпита нужда от спасителна финансова помощ отвън.

Кредитните институции, които вече се опитаха да отпишат загуби от 54 млрд. евро заради лоши инвестиции в недвижими имоти, изглежда няма да успеят да привлекат допълнително финансиране без обществена помощ.

Част от професионалистите в бранша дори се съмняват дали и тези резерви ще бъдат достатъчни. „Няма начин да осигурим тези резерви самостоятелно – целият сектор би минал на загуба“, заяви източник от кредитна институция тип „спестовна каса“, позната в Испания като „caja”, пожелал да остане анонимен.

Исканията, които според друг източник може да бъдат на стойност между 20 и 40 млрд. евро, се очаква да бъдат обявени след седмичното заседание на правителството в петък и ще образуват отделна част от по-обширната банкова реформа, която ще включва вливане на публични средства на стойност 10 млрд. евро в банката Bankia.

От испанското министерство на икономиката са отказали да коментират информацията на източниците на Ройтерс.

„Проблемът с банките бе оставен да гноясва 3 години. Допълнителните публични средства ще повишат разходите за финансиране на правителството, но рискът си струва“, заяви Жил Мьок, анализатор в Deutsche Bank.

Общата експозиция на испанските банки към строителния сектор се оценява на 300 млрд евро, включително недвижими имоти, предоставени като гаранция, а сумата представлява около 30% от брутния вътрешен продукт на страната. От тях около 60% са проблемни.

Правителството признава, че някои банки няма да са в състояние да заделят новите резерви, но все още работи върху план за подобни случаи, заяви правителствен източник.

Акциите на банките потънаха, тъй като инвеститорите предчувстват допълнителното напрежение, което натежава върху кредитните институции за набиране на капитал от печалбата им. Дори големите и стабилни испански банки обявиха спад на печалбите, тъй като трябваше да отпишат загуби по портфолиото си от недвижими имоти.

Днес акциите на Bankia, която е на четвърто място по пазарна капитализация сред кредитните институции в страната, изгубиха още 6% от стойността си, преди новият ѝ главен изпълнителен директор Хосе Инясио Гойриголсари да заеме поста от подалия оставка в понеделник Родриго Рато. Правителството иска Гойриголсари да поеме поста, преди да обяви подробности за спасяването на банката, посочи правителственият източник.

От понеделник насам акциите на кредитната институция са поевтинели с 15%. Тогава стана ясно, че Испания подготвя спасителна помощ за банките.

По оценки на Goldman Sachs испанските банки ще имат нужда от 58 млрд. евро, за да покрият бъдещи загуби, при положение, че те са заделили като резерви 54 млрд. евро.

Правителството ще поиска банките да увеличат резервите си до ниво от 30% от кредитите, отпуснати от тях на строителния сектор, заяви във вторник източник на Ройтерс. В момента изискваните резерви са в размер на 7%.

От месеци правителствени представители заявяват, че няма да влагат публични средства в банковия сектор, но в понеделник премиерът Мариано Рахой заяви, че ще обмисли подобна възможност. Обратът стана факт, след като в свой доклад от миналата седмица Международният валутен фонд предупреди за уязвимостта на испанските банки и след като одиторите не подписаха отчета на Bankia за 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още