IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужди одитори ще оценяват кредитния портфейл на испанските банки

Испания е потърсила подкрепата на Европейската централна банка като технически съветник в процеса

09:47 | 16.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос. Снимка: Ройтерс

Испанското правителство е определило две чужди фирми, които да направят външен одит на банковата система и да оценят кредитния портфейл на банките в страната, предаде The Wall Street Journal.

Испания също така е потърсила подкрепата на Европейската централна банка (ЕЦБ) като технически съветник в процеса, съобщи икономическият министър Луис де Гиндос по време на срещата на финансовите министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) късно снощи.

“Искането е в отговор на предишното предложение за помощ от ЕЦБ, а не в замяна на бъдещи политики на ЕЦБ”, допълни де Гиндос.

Той каза още, че въпросът за евентуална европейска помощ за испанските банки не е бил повдиган изобщо по време на дискусиите снощи.

Министърът на финансите на Австрия Мария Фектер похвали работата на Испания за стабилизирането на банковия сектор и усилията на властите в страната за намаляването на бюджетния дефицит.

Министърът на икономиката на Дания Маргрете Вестагер, чиято страна държи ротационното председателство на ЕС, заяви, че правителството на Испания подхожда много отговорно при провеждането на редица структурни реформи.

Миналата седмица Мадрид наложи нови изисквания за провизирането на кредитите за сектора на имотите. Държавата освен това национализира Bankia, четвъртата най-голяма банка в Испания, но с най-много проблемни кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още