IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Испания се върна обратно към рецесия

За периода януари - март испанският БВП се е понижил с 0,4% на годишна база

16:17 | 17.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И Испания се върна обратно към рецесия

Спадът на потреблението и ограничаването на правителствените разходи в Испания за периода януари - март доведоха до свиване на четвъртата по-големина икономика в еврозоната с 0,3% спрямо последните 3 месеца на миналата година, съобщава MarketWatch.

Така страната се е върнала към рецесията, след като е отчела две поредни тримесечия на свиване на икономиката.

След няколко месеца на силен растеж испанският износ отново отслабна, отразявайки нестабилната икономическа ситуация в Европа. Износът беше единственият по-позитивен показател на изпадналата в рецесия иберийска икономика.

Консервативното правителство на премиера Мариано Рахой понижи разходите си и увеличи данъците в опит да върне испанския бюджетен дефицит в заложените от Европейския съюз (ЕС) рамки.

На фона на понижаващите се заплати и нарастващата безработица, испанските домакинства страдат от рязък спад на покупателната способност.

За периода испанският брутен вътрешен продукт (БВП) се е понижил с 0,4% на годишна база, разкриват последните данни на статистическия институт в Мадрид. През последните 3 месеца на миналата година испанският БВП се е понижил с 0,3% на тримесечна база, но е нараснал с 0,3% на годишна.

Данните потвърждават опасенията, че предприетите от испанското правителство мерки за бюджетни икономии имат негативен ефект върху икономиката.

За първите три месеца на годината потреблението се е свило с 0,6% на годишна база, докато износът е нараснал с най-бавния си темп за последните 2 години – 2,2% спрямо същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още