IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s понижи кредитните рейтинги на 16 испански банки

Сред засегнатите е и Banco Santander

00:16 | 18.05.12 г.
Moody’s понижи кредитните рейтинги на 16 испански банки

Moody’s Investors Service понижи рейтингите на 16 испански банки, съобщи Bloomberg. Сред тях е и водещата банка в страната Banco Santander.

Агенцията припомня, че на 14 май Moody’s понижи кредитните рейтинги на 26 италиански банки, а през февруари оряза и рейтинга на Испания.

Днешното решение на рейтинговата агенция е продиктувано от постоянния ръст на проблемните кредити в баланса на испанските финансови институции, ограниченият достъп до финансиране на испанските банки, както и неспособността на правителството в Мадрид да подкрепи адекватно банковата система на страната.

Слухове, че Moody’s ще понижи кредитния рейтинг на 21 испански банки, се появиха по-рано днес. Анонимни източници предупредиха, че още тази вечер рейтинговата агенция ще обяви решението си, след като испанският в. “El Mundo” съобщи, че след национализацията на Bankia от банката са били изтеглени депозити за около 1 млрд. евро.

Заместник-министърът на икономиката на Испания Фернандо Хименес Латоре отрече информацията на изданието на пресконференция днес.

Той посочи, че през първата половина на май промените в депозитната база на банката са имали “сезонен характер”, както и че не очаква “съществени промени” през следващите дни.

Съмненията около стабилността на испанската банкова система отново доведоха до ръст на лихвите по облигациите на страната. Днес доходността по 10-годишните испански облигации се повиши с 3 базисни точки до 6,3%, а спредът спрямо лихвите по аналогичните германски облигации продължи да се увеличава.

На 11 май испанското правителство обяви, че ще поиска от банките в страната да отделят допълнителни 30 млрд. евро за провизиране на кредитите за сектора на имотите, които биха могли да генерират загуби за финансовите институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още