IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия трябва да ограничи укриването на данъци и сивата икономика

Това са основните проблеми, с които правителството на Монти все още не се е справило, се казва в проектодоклад на ЕК, цитиран от Financial Times

14:02 | 28.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Италианският премиер Марио Монти.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският премиер Марио Монти. Снимка: Ройтерс

Служебното правителство на премиера Марио Монти е постигнало известен успех в усилията си да спаси италианската икономика от кризата, но не е направило достатъчно, за да се справи с укриването на данъци и сивата икономика, съобщава Financial Times, цитирайки чернова на доклад на Европейската комисия (ЕК), който ще бъде публикуван в сряда.

В светлината на приетите през март нови правила за фискална дисциплина докладът на ЕК има значителна тежест, тъй като може да доведе до санкции, ако страната не изпълни препоръките на Комисията.

До публикуването му в сряда съдържащият 29 страници анализ и 6 страници препоръки документ може да бъде променен.

Въпреки това докладът ясно подчертава, че „работата на черно“, „сивата икономика“ и „масовото укриване на данъци“ са проблеми, с които правителството на Монти все още не се е справило.

„Италия прилага смела стратегия за фискална консолидация“, се посочва в доклада относно инициираната от Монти трудова реформа.

„Въпреки тези важни постижения обаче цялостното прилагане на заложените мерки все още е предизвикателство“, се изтъква в документа.

На фона на задълбочаващата се рецесия - четвърта от 2001 г. насам - бизнес доверието в Италия през май се е понижило до близо 3-годишно дъно.

Според публикувани днес данни на Националния статистически институт (Istat), през май индексът, измерващ оптимизма на италианските компании, се е понижил до 86,2 пункта - най-ниското ниво от август 2009 г. - от 89,1 пункта през април.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, очакваха този показател да достигне 88,6 пункта.

През тази година третата по-големина икономика в еврозоната ще се свие с 1,5% поради понижената активност, както от страна на бизнеса, така и от домакинствата, се посочва в публикуван на 22 май доклад на Istat.

Правителството на Монти прогнозира, че през 2012 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се вие с 1,2%.

Според статистическия институт безработицата от 9,8%, която е на рекордно за последните 12 години ниво, няма да се понижи преди 2014 г.

Също през този месец потребителското доверие в страната е достигнало най-ниското си ниво от 1996 г.

Италианските компании са подложени на най-тежкото данъчно облагане в цяла Европа - 68,5%, казва Джорджо Скуинзи, председател на италианската организацията на работодателите Confindustria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Чак сега ли бе мафиозо??? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още