IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия отлага целта за постигане на балансиран бюджет с една година?

Сенатът прие "златното правило" за балансиран бюджет, който по настоящите планове трябва да бъде постигнат догодина

22:13 | 17.04.12 г.
Италия отлага целта за постигане на балансиран бюджет с една година?

Италия ще отложи с една година настоящия си план за постигане на балансиран бюджет през 2013 г., сочи проектопрогноза, която трябва да бъде одобрена утре от правителството на страната, съобщи Ройтерс.

В проекта също се повишават прогнозите за бюджетния дефицит за периода 2012-2014 г. и се посочва по-неблагоприятна прогноза за икономическия ръст през настоящата година.

Целта за бюджетния дефицит за 2012 г. се повишава минимално до 1,7% от брутния вътрешен продукт при настояща прогноза от 1,6%, докато за 2013 г. увеличението е до 0,5% от БВП при досегашна прогноза от 0,1% от БВП, която се превръща в цел за постигане през 2014 г.

Предвижда се през тази година италианската икономика да се свие с 1,2%, сочи документът, докато през декември правителството на Марио Монти залагаше спад от 0,4%.

В проекта се прогнозира публичният дълг през 2012 г. да нарасне до 123,4% от БВП при 120,1% от БВП през 2013 г., а през 2013 г. да се свие до 121,6% от БВП.

Междувременно днес италианският Сенат одобри на четвърто, последно четене проектозакон за вписване в конституцията на "златното правило" за бюджетна стабилност, целящо да успокои пазарите за финансите на страната, съобщи AFP, цитирана от БТА.

"Златното правило" ще гарантира, че Италия ще се придържа към бюджетен баланс, който трябва по настоящите планове да бъде постигнат през 2013 година благодарение на антикризисните мерки, приети от правителството на Марио Монти, като забранява използване на държавния дълг за финансиране на дефицита.

Този принцип ще може да бъде заобикалян само със съгласието на абсолютно мнозинство в парламента в случай на тежка икономическа криза, но тогава ще трябва да се предвиди точен график за връщане към балансирания бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още