IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха сесията с ръстове

По-оптимистичната статистика за пазара на имоти в САЩ повдигна духа на пазарните участници

19:36 | 29.05.12 г.
Европейските борси приключиха сесията с ръстове

С повишения приключиха индексите на основните европейски пазари.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 отбеляза ръст от 0,9% до 244 пункта, предаде Bloomberg. Индексът обаче е изтрил 10% от най-високата стойност за годината, която достигна на 16 март заради ситуацията в Гърция и спекулациите, че страната ще напусне еврозоната.

В края на днешната сесия германският DAX 30 се покачи с 1,16% до 6 397 пункта, британският FTSE 100 добави 0,65% до 5 391 пункта, а френският САС 40 се повиши с 1,37% до 3 085 пункта.

Днес стана ясно, че инфлацията в Германия през май се е забавила до 1,9%, което е най-ниското й ниво от декември 2010 г. Това вероятно ще доведе до възобновяване на призивите за нови икономически стимули.

Следващата месечна среща на Европейската централна банка (ЕЦБ), на която ще се обсъжда паричната политика, ще се състои на 6 юни.

Същевременно данни за пазара на имоти в САЩ показаха, че цените на жилищата вече се стабилизират. Индексът S&P/Case-Shiller, който се изчислява на базата на цените на жилищата в 20 от големите американски градове, е регистрирал най-бавния си спад от година насам.

По-оптимистичната статистика за пазара на имоти в Щатите от последните няколко дни повдигна духа на пазарните участници. Новината за неочаквания спад на потребителското доверие в САЩ през май не се отрази съществено на търговията.

Междувременно китайската агенция Xinhua съобщи днес, че Пекин няма намерение да реализира нова мащабна програма за стимулиране на икономическия ръст.

"Намерението на китайското правителство е много ясно, то няма да работи по друг план за стимулиране, за да се постигне висок икономически растеж", посочва агенцията.

Сред печелившите позиции днес се наредиха акциите на CGGVeritas, най-голямата в свет акомпания за сеизмични проучвания на петролни находища, ArcelorMittal, Greggs и други.

Акциите на испанските банки отново бяха сред най-губещите в днешната сесия. След като вчера лотовете на Bankia поевтиняха с 13%, днес пазарната оценка на финансовата институция изтри още 14 на сто.

Сред губещите се наредиха още акциите на Banco Popular Espanol, Banco de Sabadell SA, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, след като стана ясно, че испанското правителство смята да емитира дълг за рекапитализацията на Bankia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още