IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи рейтингите на 8 испански автономни области

Рейтингите бяха поставени в списъка за преразглеждане на агенцията на 9 март, а перспективите по тях остават негативни

16:15 | 31.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Fitch понижи рейтингите на 8 испански автономни области

Международната рейтингова агенция Fitch понижи рейтингите на 8 автономни области в Испания, предаде Интерфакс, като се позова на съобщение на агенцията, публикувано на официалния ѝ уебсайт.

Рейтингите на Андалусия, Канарските острови и Мурсия са понижени от А на ВВВ, на Астурия и Кантабрия - от А на ВВВ+, на Баската автономна област - от АА на А+, на Каталуния - от ВВВ+ на ВВВ-, а на автономната област Мадрид - от А на А- , се посочва в съобщението. Рейтингът на автономната област Кастилия - Ла Манча е потвърден на ниво ВВВ-, пише още там.

Перспективите по всички изброени рейтинги са негативни, което означава, че могат да бъдат поставени отново в списъка за преразглеждане в посока на понижение.

Понижаването на рейтингите отразява неблагоприятната икономическа ситуация в Испания, която доведе до намаляване на приходите в бюджета, до ръст на бюджетните дефицити на правителствата на областите, за чието свиване ще се наложи да бъдат положени значителни усилия, и до усложнения при оценката на перспективите за дългосрочното финансиране, се изтъква в съобщението.

Експертите на агенцията отбелязват, че през 2011 г. испанските автономни области са пострадали сериозно от недостатъчното финансиране от страна на централното правителство, а ситуацията се усложнява и от факта, че през предходните години разходите на областите са били прекалено високи.

От Fitch обаче подчертават, че наскоро приетият закон за бюджетна и финансова стабилност е положителна стъпка в посока на въвеждане на бюджетна дисциплина в автономните области. Законът предвижда значителни глоби за отклонение от приетите норми и позволява на централното правителство да налива средства директно в бюджетите на област, която не успява да се вмести в поставените като цел показатели.

Рейтингите на 8-те автономни области бяха поставени от Fitch в списъка за преразглеждане с възможност за понижение на 9 март тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още