IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските автономни области са балансирали бюджетите си през първото тримесечие

Испанското правителство реши да отложи с поне седмица приемането на новия механизъм за финансова помощ на провинциите

15:55 | 01.06.12 г.
Испанските автономни области са балансирали бюджетите си през първото тримесечие

Испанските провинции са успели да балансират бюджетите си през първото тримесечие на годината, съобщи централното правителство в Мадрид, цитирано от Ройтерс.

Това означава, че автономните области най-вероятно ще постигнат поставената от властите цел за бюджетен дефицит до 1,5 на сто.

Изключително високите разходи на 17-те испански провинции са в основата на фискалните проблеми на Испания. Заради дупката в хазната на областите през миналата година Мадрид надвиши с 3 процентни пункта договорения с Европейския съюз (ЕС) дефицит в централния бюджет.

Испанското правителство обаче реши да отложи с поне седмица приемането на новия механизъм за финансова помощ на провинциите, за създаването на който съобщи наскоро.

Анонимен правителствен източник е съобщил за информационната агенция, че властите в Мадрид все още не са уточнили някои детайли по специалния финансов механизъм.

Регионалните власти трябва да рефинансират дълг в размер на 36 млрд. евро с матуритет 2012 г., както и да намерят още 15 млрд. евро, за да финансират дефицита си. Това обаче е почти невъзможно, тъй като на практика е отрязан достъпа на испанските региони до дълговите пазари.

Междувременно трима от най-известните испански икономисти призоваха да бъде съставено ново правителство.

Експертите Луис Гарисано, Тано Сантос и Хесус Фернандес Вияверде посочват в публикация във ежедневника El Pais, че предприетите реформи тласкат страната в грешна посока и не адресират адекватно икономическите и финансови проблеми.

Тримата предупреждават, че излизането на Испания от еврозоната би било катастрофа, съпроводена от банкови фалити и огромно обезценяване на новата валута.

Отказ на Испания от еврото според специалистите би върнал страната поне 50 години назад и би довел до понижаване на конкурентоспособността на икономиката.

Американският финансов министър Тимъти Гайтнър пък препоръча на испанското правителство бързо да намери решение на проблемите на банковата система.

Гайтнър и вицепремиерът на Испания Сорая Саенз де Сантамария са обсъдили различни стратегии за рекапитализиране на испанските банки.

Вицепремиерът на Испания се е срещнала и с управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард. Лагард по-късно отрече, че на срещата е дискутиран въпросът за финансова помощ за Мадрид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още