IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капитали за 100 млрд. евро са напуснали Испания през първото тримесечие

Марио Драги пак обвини испанския банков надзор, че е подценил ситуацията в банковия сектор

11:01 | 01.06.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Капитали за 100 млрд. евро са напуснали Испания през първото тримесечие

Почти 100 млрд. евро капитал е изтекъл от Испания през първите три месеца на годината, което се равнява на около една десета от испанския брутен вътрешен продукт (БВП), показват данни на централната банка в Мадрид, цитирани от Financial Times.

Данните потвърждават твърденията на редица икономисти, че инвеститорите разпродават испанските си активи. Испанските банки пък са увеличили експозициите си към държавен дълг, след като бяха подпомогнати от Европейската централна банка (ЕЦБ) по линия на извънредните тригодишни заеми, които тя отпусна на банките от еврозоната на два пъти през миналата година.

„Опасявам се, че това не са актуални данни. Все още не сме видели най-новите числа, а те може да покажат, че ситуацията е още по-лоша“, коментира пред изданието Радж Бадиани, икономист в IHS Global Insight. „Свидетели сме на перфектната буря“, допълва той.

Междувременно председателят на ЕЦБ Марио Драги обвини испанския банков надзор, че е подценил сумата, необходима за спасяването на кредитните институции в Испания. Той посочи като добър пример спасяването на френско-белгийската банка Dexia.

Изданието припомня, че миналата седмица испанското правителство обяви, че ще налее още 19 млрд. евро в третата по големина банка в страната Bankia, която изпитва най-сериозни затруднения заради размера на проблемните кредити. Спасяването на финансовата институция ще струва на Мадрид общо 23,5 млрд. евро, изчисляват властите.

Още през февруари обаче Испания обяви, че не разполага с публични средства за рекапитализация на банките в страната. Наскоро излезе информация, че правителството планира нова емисия държавен дълг, за да набере парите, но европейските власти се възпротивиха на идеята.

Според Марио Драги урокът от ситуацията с Bankia е, че надзорът на рисковите банки, които дестабилизират цялата система, трябва да се осъществява от централен орган, а не от националните регулатори.

Засилването на европейския банков регулатор, който в момента разчита на националните органи за взаимодействие с отделните банки, би могло да доведе в крайна сметка до формирането на общоевропейски спасителен фонд за затруднени финансови институции, посочва изданието.

Тази идея се защитава от банкери от периферните държави-членки на еврозоната. Някои европейски политици също виждат по-мощния европейски регулаторен орган като жизнено важна предпоставка за споделяне на финансовата отговорност, включително и за подпомагането на затруднени банки със средства от постоянния спасителен фонд на еврозоната.

Призивите на Марио Драги за по-голяма централизация в банковия сектор обаче вероятно ще срещнат сериозен отпор, посочва изданието. Още повече, че европейският орган в момента се бори с остра критика заради проведените банкови стрес тестове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Ванка, а ако хората живеят в пригодно ДФУ, обаче ги мързи да работят и живеят от държавни помощи или заеми от банки - това няма ли да доведе пак до криза? И то при годно ДФУ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 11 години
Възможностите за испанското правителство са:(1) Да продължава свое непригодно за евро финансово управление, което ще подсигури допълнително развитие на стопанска криза.(2) Да подобри своето финансово управление и същото да е годно за евро, което ще премахне сегашна стопанска криза.До 24 часа време след преустановяване на непригодно държавно поведение и ползване на ГОДНО за евро испанско финансово управление - кризата в Испания ще е прекратена.Пример: Ако Испания бе с подобрено финансово управление и същото е годно за евро Испания ще е без държавен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
Испанците решиха да се правят на луди като гърците - но няма да мине номера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Няма страшно, все някъде ще отидат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
venziko
преди 11 години
Само отказ от еврото ще спаси Испания. за инфоhttp://venziko.blog.bg/politika/2012/06/01/otkaz-ot-evroto-moje-da-spasi-ispaniia-ot-finansovata-kriza.961962
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още