IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония: Ръстът на световната икономика през 2012 г. ще бъде 2,5%-3%

Дълговите проблеми в Европа и забавянето на растежа в Китай и Индия ще окажат най-сериозно отражение върху световния БВП

10:13 | 04.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Япония: Ръстът на световната икономика през 2012 г. ще бъде 2,5%-3%

Ръстът на световния брутен вътрешен продукт през 2012 г. ще бъде 2,5%-3%, сочат данни в доклад, публикуван от японското правителство и цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според японските анализатори основната заплаха в момента идва от дълговите проблеми в Европа. Според прогнозата темпото на икономически ръст в Европейския съюз до края на годината може да се забави с 2%, което може да доведе до съкращаване на износа за европейските държави от останалите световни региони.

Негативен фактор за световния растеж може да се окажат и тенденциите в икономиките на Китай, Индия и други азиатски държави. Според японските експерти през 2012 г. Китай и Индия ще регистрират ръст от съответно 8% и 7% при положение, че през 2011 г. постигнаха ръстове от 9,2% и 7,8%.

За Япония, която в условията на активно потребителско търсене продължава възстановяването си от последиците на миналогодишното земетресение и вълните-цунами, основно предизвикателство през годината остава високият курс на йената, който понижава печалбата на износно ориентираните компании и забавя ръста на БВП на страната.

Междувременно страната трябва да намери решение на проблема с огромния си държавен дълг, който в момента е 960 трлн. йени (12,3 трлн. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
newkid
преди 12 години
Не разбирам само с коя планета се състезаваме та постоянно го дъвчим този ръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още