IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси отбелязаха най-големите си ръстове от над 6 месеца

Днес ЕЦБ запази нивото на основната лихва, въпреки натиска на политици и инвеститори

19:29 | 06.06.12 г. 1
Европейските индекси отбелязаха най-големите си ръстове от над 6 месеца

Европейските акции отбелязаха повишение до най-високите си нива от над шест месеца, след като днес Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да запази основната си лихва, предаде Bloomberg.

В края на сесията общоевропейският Stoxx Europe 600 се покачи с 2,3% до 239,95 пункта, което е най-големият му ръст от 30 ноември миналата година. Индексът обаче е с 12% под върха за 2012 г., който достигна на 16 март, заради нарастващите опасения около бъдещето на Гърция в еврозоната.

В Германия DAX 30 отбеляза ръст от 2,09% до 6 094 пункта, във Великобритания FTSE 100 се повиши с 2,36% до 5 384 пункта, а във Франция CAC 40 добави 2,42% до 3 058 пункта.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги каза днес, че европейските власти имат готовност да предприемат допълнителни стимули за насърчаване на растежа в европейския валутен блок при необходимост.

“Наблюдаваме всички събития и имаме готовност да действаме, ако се наложи”, коментира Драги.

Той обаче предупреди, че рисковете пред европейската икономика нарастват. Драги посочи също така, че някои от членовете на управителния съвет на ЕЦБ са гласували за понижаване на основната лихва заради задълбочаването на кризата в Европа.

“Докато ЕЦБ не намалява основния лихвен процент и не прави нови вливания на ликвидност, то вратата ще остане отворена за последващи маневри на банката”, коментира пред агенцията Уитолд Барке, старши стратег в PFA Pension A/S.

“Банката поне засега си пази барута сух от водата и устоява на натиска на политиците и инвеститорите”, допълва той.

Междувременно днес Германия се противопостави Испания да получи средства за банковата рекапитализация от постоянния спасителен механизъм на еврозоната. Германските политици обаче посочват, че правителството в Мадрид може да обмисли вариант да вземе финансова помощ от временния спасителен механизъм.

Друга тревожна новина обаче дойде днес от Германия. Индустриалното производство през април е регистрирало спад от 2,2% спрямо март, докато анализатори очакваха то да се свие с 1%.

В Испания пък индустриалното производство се е понижило с 8,3% през април на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Вероятно някакви корекции по пътя на отрицателния тренд. Видно е отвсякъде, че икономиките са във фризера. Има сценарии, просто никой не го прочита за сега.....И когато на лумпенизираните маси им писне от "постоянна криза", ще са "узрели", като круши, за началото на постановката и ще са в захлас....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още