IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И това го има - гръцки производител върна дейността си от България в Гърция

Производителят на замразени храни Barba Stathis затвори фабриката си у нас и върна бизнеса си в Северна Гърция

15:38 | 11.06.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И това го има - гръцки производител върна дейността си от България в Гърция

Гръцкият производител на замразени храни Barba Stathis (позната и като Uncle Stathis) реши да закрие производствените си мощности у нас и да ги пренесе обратно в Гърция.

Компанията ще прехвърли дейността си, която досега извършваше у нас, към фабриката си в гръцкия град Синдос в близост до Солун. В Синдос е съсредоточена голяма част от индустрията на Солун.

Политиката на компанията е в тотален разрез с основния поток от гръцки корпоративни емигранти, които търсят по-сигурно и евтино убежище, бягайки от икономическата и политическа криза в Гърция.

Компанията е част от гръцкия хранителен холдинг Vivartia, който през 2007 г. придоби Обединена млечна компания.  

Barba Stathis започна дейността си у нас през 2003 г., когато обяви планове да инвестира до 8 млн. евро във фабрика в Пловдив.

Компанията спря производството си у нас още миналата година, като българските продукти са били предназначени предимно за пазара в Източна Европа, пише гръцкото издание Kathimerini.

Понижението на покупателната способност и на потреблението на Балканите, предимно в Румъния и България, доведе до голям спад на пазара на замразени зеленчуци и замразени тестени изделия, което изигра основна роля за решението на компанията, посочва изданието.

След прехвърлянето на дейността в Синдос компанията планира да модернизира съоръженията си там, да засили производствения си екип, като се надява да оптимизира производствените си разходи и отношенията си с доставчиците на суровини и останалите партньори в Гърция.

Гръцко цунами в България

За разлика от нея множество гръцки компании предприеха усилена бизнес емиграция през последните години, като прехвърлят дейността си и се заселват в съседните страни, много от тях в България.

В специално проучване на Athina 9.84 се споменава, че през последните две години се наблюдава истинско цунами от гръцки бизнеси, които установяват дейността си в България.

Общо 2560 гръцки компании са били създадени в България през периода, като в тях не влизат мултинационални компании и други по-големи бизнеси.

Основният фактор, който привлича гръцкия бизнес у нас са ниските данъци, евтината работна ръка и ниските оперативни разходи. Разходите за труд в България не надхвърлят 300 евро на месец на служител, в които влизат и осигуровки и други свързани с разходи, се казва в проучването.

Много бизнеси също така търсят спасение и в останалите съседни на Гърция страни като Кипър, Турция и Албания.

Финансови загуби

Наред с това няколко от големите гръцки компании с дейност отчитат загуби или по-слаби резултати през последните месеци.

Търговската група Fourlis, собственик на хипермаркетите IKEA на Балканите, отчете загуба преди данъци от 6,2 млн. евро спрямо печалба от 0,9 млн. евро година по-рано. Загубата е въпреки факта, че някои от магазините в групата са отчели значителен ръст в продажбите си за периода.

Влошената икономическа обстановка на пазарите, на които присъства, засегна отчета и на веригата за детски играчки Jumbo. Компанията очаква печалбата й и обемът от продажби за настоящата финансова година (юли 2011 – юни 2012) да отчетат нулев ръст или в най-добрия случай минимално повишение от 1% спрямо предходната година.

Веригата магазини за спортни стоки Sprider Stores, която наскоро обяви финансовите си резултати за 2011 г., отчете загуба след данъци от 18,6 млн. евро спрямо загуба от 9,9 млн. евро за предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
isuxandu
преди 11 години
До автора на статията, моля да включите в нея, че гърчолята източиха парите от САПАРД и като свърши периода изтеглиха цялото оборудване,и зарязаха една доста голяма фабрика, която беше нон стоп на печалба.BTW съм от Чирпан, където им се намира(ше) фабриката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
onakilev
преди 11 години
only in BG...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
watergateory
преди 11 години
Това не си струва да коментираме. Подбудите неможе да са финансови, тъй като гръцките работници получават 600% отгоре на това, което им се плаща в БГ. Пък и не си траят...Подбудите са други...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още