IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще остане твърда на срещата на Г20

Дългово финансирана политика на растеж е причина, а не решение на кризата, твърди Ангела Меркел

09:47 | 16.06.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел по време на лекцията си пред фондацията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел по време на лекцията си пред фондацията. Снимка: Ройтерс

Три дни преди срещата на Г20 федералният канцлер Ангела Мергел подчерта, че Германия няма да се подаде на партньорския натиск за стабилизирането на еврозоната чрез общи еврооблигации.

Тя ще отхвърли инструменти за обединяването на дългови облигации, каза Меркел в Берлин в петък по време на лекцията си пред фондация, предаде Ройтерс.

Дългово финансирана политика на растеж е причина, а не решение на кризата, твърди Меркел. „Всички трябва да бъдат внимателни, да не живеят свръх силите си", каза тя, визирайки силно задлъжнелите западни партньори от Г-20, като САЩ. Съединените щати са дали негативен пример с политиката си на дългово финансиран растеж преди 2008 г. "Това е точно онзи модел на растеж, от който нямаме нужда, и при който всеки се преструва, че е по-силен, отколкото е в действителност". 

Същевременно френският премиер Жан-Марк Еро настоя германският канцлер Ангела Меркел да избягва прекалено опростените разговори за еврото, след като тя заяви, че Берлин не може да допринесе за бързо решаване на кризата в еврозоната, предаде AFP. "Ситуацията в Европа е достатъчно критична, за да не изпадаме в опростени разговори. Трябва да се справим с нещата сериозно и смело", каза Еро.

По-късно в петък обаче френският министър-председател обаче подчерта, че правителството му не се опитвало да създаде Алианс срещу Германия. Двете страни носели еднаква отговорност да създадат добро бъдеще за Европа, каза премиерът пред канал Europe 1.

Един от проблемите на еврозоната бил, че след реформите от последните години Германия е силно ангажирана, за разлика от други важни партньори на ЕС. Меркел изрично обърна внимание на Франция. Преди десет години Германия е била изостанала спрямо най-близкия си партньор по много показатели, сега обаче сме свидетели на обратното развитие, казва Меркел.

"Това е друг въпрос, който ние в Европа трябва да обсъдим". Причината е и нарастващата загриженост в Германия за конкурентоспособността на френските фирми. Новият социалистически министър на промишлеността на Франция обеща през тази седмица помощ за автомобилния сектор, която бе наречена „недопустима“ от федералното правителство. В допълнени правителството се е оттеглило от постепенно увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
kane
преди 11 години
Вие за германци ли се мислите като живеете в РБ или за гърци по скороНещо много сте сгрешили в представите си за вас/нас самитеИстината е че Германия неиска и няма да пусне лидерската си позицияАз искам разпадане на ЕЗ и ЕС Няма смисъл от тяхТова не е демокрация350 милиона гласуват а накрая Ангела Ротшийлд-Рокфелер решаваКакво е това!Това е победителя от 2те световни войни - ГерманияМен това не ме устройва ама изобщоНяма евро и няма да има - и най-добре за всички/ с изключение на Гер./Немеца си е швайне и такова си оставаГърция да покаже на света що е това демокрацияКато покаже среден на банкстърс и счупи порочното емитиране на пари само срещу дългДа покажат Гърците на световните *** мултимилиардерите че човека е най-важен и винаги ще бъдеДа си заврът милиардите в дупките си и да не ги продават с/у 7% и нагоре щото "риск агенцията" казалада турят робския хумот на техните деца и да ги гледат как работят гладнитова е дами/господа сега преди и в бъдеще КЛАСОВА ВОЙНА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
naso_fr
преди 11 години
Браво на Меркел!Всеки да си живее според възможностите, а не да претендира за величие. Те французите са световни шампиони по претенции и надменност, така че тия въздухарски глупости от лидерите им не ме изненадват.Българите дано си извадиха поуките от живеенето на кредит.Пък Европа я чакат трудни дни с тия мекушави нови лидери на Франция. Пращат грешни послания с тия протекционистки действия. Рушат постигнатото до сега направо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
"Новият социалистически министър на промишлеността на Франция обеща през тази седмица помощ за автомобилния сектор, която бе наречена недопустима от федералното правителство."Това си е нелоялна конкуренция! Дотиране на слаби сектори - дори противоречи на принципа, който гонят за Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Евала на Меркел, до скоро не я харесвах много. Но тя направи каквото трябваше - даде шанс на гърците, а те го отхвърлиха с лека ръка. Това, че не им кляка и че дори критикува американците допълнително и вдига акциите!Цитат:"Това е точно онзи модел на растеж, от който нямаме нужда, и при който всеки се преструва, че е по-силен, отколкото е в действителност". Солидарността е двустранен процес, не може един само да иска, а друг само да дава. Солидарност: за да получиш - дай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още