IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел, Монти, Оланд и Рахой се договориха за европейския план за растеж

Лидерите на Германия, Италия, Франция и Испания ще предложат на срещата на върха на ЕС за мерки за растеж да се отделят 130 млрд. евро

20:12 | 22.06.12 г. 2
<p>
	<em>Мариано Рахой, Франсоа Оланд, Ангела Меркел и Марио Монти по време на съвместната им пресконференция. Снимка: Ройтерс</em></p>

Мариано Рахой, Франсоа Оланд, Ангела Меркел и Марио Монти по време на съвместната им пресконференция. Снимка: Ройтерс

Испания, Италия, Франция и Германия се договориха да предложат на срещата на европейските лидери, която ще се състои през следващата седмица, да приемат план за растеж на стойност 130 млрд. евро, или около 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз (ЕС), предаде Bloomberg.

Мерките за растеж включват увеличаването на капитала на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), пренасочване на неизразходваните регионалните фондове на ЕС и емитирането на проектни облигации за съфинансиране на големи публични инвестиционни програми, посочва Ройтерс.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче втвърди позицията си по въпроса за по-гъвкавото използване на спасителните фондове на еврозоната и колективното емитиране на дълг от държавите-членки на еврозоната.

"Искаме да стане ясно, че ние ще направим всичко, за да спасим еврото - нашата валута, от която всички печелим”, коментира Меркел след срещата с премиерите на Италия Марио Монти и на Испания Мариано Рахой, както и президентът на Франция Франсоа Оланд.

"Ние трябва да решим редица проблеми, а част от тях вече са решени", допълни тя.

В интервю за няколко европейски вестника днес Марио Монти посочи, че едноседмичната подготовката на срещата на върха на ЕС ще се окаже от решаващо значение за оцеляването на еврото.

“Ако лидерите не се договорят за проектирането на една по-тесен фискален и финансов съюз, ще има прогресивно големи спекулативни атаки срещу по-слабите държави от еврозоната”, коментира Монти.

Още преди днешната среща той направи своите предложения за създаването на европейски банков съюз, включително и Европейския надзорен орган и фонд за гарантиране на депозитите. Италианският премиер също така настоя европейските държави да се откажат от част от суверенитета си по отношение на техните бюджети.

Марио Монти призова и за механизъм, който да помогне за намаляване на нарастващите разходи по заемите за държавите, които постигат поставените пред тях фискални цели.

Междувременно германският вестник Die Welt съобщи, че всички 27 държави-членки на еврообщността ще подкрепят увеличаването на правомощията на Европейската централна банка (ЕЦБ) за целите на бъдещия европейски банков съюз.

Засега няма решение какво ще се случи с европейския банков регулатор, който напоследък търпи сериозни критики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
BigBear
преди 11 години
ЕЦБ просто трява да рефинансира държавите на ОЛП плюс процента на бюджетен дефицит, докато той не надвишава 3 %. Така правителствата могат да бъдат мотивирани да направят кратка шоково атерапия, да свият дефицита и вместо на 6-7 % да се рефинансират на 2-3 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Има печатна грешка в подзаглавието - Игалия - Италия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още