IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на основните европейски пазари регистрираха ръстове от над 1%

Инвеститорите очакват началото на срещата на върха на Европейския съюз

19:51 | 27.06.12 г.
Индексите на основните европейски пазари регистрираха ръстове от над 1%

Европейските акции регистрираха най-силния си ръст от една седмица насам след публикуването на добрите данни за поръчките на дълготрайни стоки и предварителните продажби на жилища в САЩ, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 регистрира повишение от 1,4% до 245 пункта, като се отърси от загубите, отчетени в последните 4 дни. Индексът се е покачил с 5,1% от достигнатото на 4 юни дъно.

В Германия DAX 30 отчете ръст от 1,5% до 6 220 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави 1,41% до 5 524 пункта, а във Франция CAC 40 регистрира повишение от 1,67% до 3 063 пункта.

“Позитивните икономически данни от САЩ и слуховете за още икономически стимули в Китай бяха достатъчни да измъкнат пазарите от стагнацията, която виждахме през последните дни”, коментира пред агенцията Кийт Боумън, анализатор от Hargreaves Lansdown Stockbrokers.

Инвеститорите очакват с интерес срещата на върха на Европейския съюз, която започва утре. И политиците, и пазарите оказват все по-голям натиск върху германския канцлер Ангела Меркел да се съгласи с предприемането на по-драстични мерки за решаване на дълговата криза в еврозоната.

Засега Меркел е твърда в позицията си за емитирането на съвместни еврооблигации, но отстъпи пред настояването за приемане на мерки за икономически растеж редом с мащабните бюджетни икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още