IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И търговията с британските облигации може да спре по време на Олимпиадата

Не само транспортът в британската столица ще пострада от "ефекта на навалицата"

16:31 | 02.07.12 г.
<p>
	Станцията на метрото в бизнес квартала на Лондон Canary Wharf, която се очаква да е сред най-натоварените по време на Олимпиадата, при изграждането ѝ. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Станцията на метрото в бизнес квартала на Лондон Canary Wharf, която се очаква да е сред най-натоварените по време на Олимпиадата, при изграждането ѝ. Снимка: Архив Ройтерс

Докато Лондон се стяга за очакваните проблеми с транспорта по време на Олимпийските игри, те може да вземат и една неочаквана жертва: пазара на британски държавни облигации, пише вестник Financial Times.

Министерството на финансите на страната отложи аукционите си на държавни облигации за период от 4 седмици между средата на юли и средата на август, тъй като очевидно се опасява, че мнозина трейдъри ще работят от вкъщи, ако изобщо решат да работят, по време на Олимпийските игри. Те се откриват на 27 юли и приключват на 12 август.

При положение, че много от по-големите банки, които формират елитната асоциация на имащите изключителното право да купуват ценни книжа директно от британската Служба за управление на дълга, субсидират транспортните маршрути към и от основните олимпийски съоръжения, мнозина работодатели са се споразумели с персонала да работи от дома.

Говорител на службата потвърди, че перспективата толкова малко трейдъри на британски държавни облигации да останат край включените си монитори я е накарала да предприеме необичайната стъпка за пренасрочване на аукционите.

Толкова малко персонал увеличава и перспективата за слаби аукциони, което би могло да принуди министерството на финансите да плаща повече за заемания капитал.

„Защо да се поема оперативен риск, след като няма нужда?“, запита риторично говорителят на Службата за управление на дълга.

Липсата на аукциони на държавни облигации обаче може да има сериозен страничен ефект, предупреждават икономисти.

Ако според очакванията Английската централна банка одобри през тази седмица пореден кръг от изкупуване на британски държавни облигации, за да подпомогне икономиката, ще ѝ се наложи да забави темпото заради ефекта от Олимпиадата.

Изкупуване на държавни облигации на пазар, където не се появяват нови емисии, може да изкриви лихвените проценти по непредсказуем начин, смятат анализатори.

При нормална ситуация търгове за британски държавни облигации се провеждат веднъж седмично, а понякога и два пъти.

Точно преди периода, през който те ще липсват, обаче има планирани сериозни емисии. „Това е „ефектът на навалицата“, заяви икономист в голяма британска банка.

Британският градски транспорт вече предупреди редовните си пътници, че може да им се наложи да престояват с около час повече в превозните средства всеки ден по време на Олимпиадата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още