IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франсоа Оланд трябва да запуши милиардна бюджетна дупка

Дупката за тази и следващата година е в размер на около 40 млрд. евро, предупреждава френската сметна палата

19:00 | 02.07.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският президент Франсоа Оланд.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Френската сметна палата представи в понеделник своя доклад за състоянието на публичните финанси. Според него за тази година в държавния бюджет ще има дефицит от между шест до десет милиарда евро. Следващата година дупката ще бъде повече от три пъти по-голяма - 33 млрд. евро. Ако Франция се провали в покриването им, страната е заплашена да не успее да изпълни своите международни ангажименти за ограничаване на разходите, смята палатата, цитирана от AFP.

Същевременно палатата счита за „възможно" събирането на необходимата сума. За тази цел били нужни подобни усилия, както онези през 90-те години преди въвеждането на еврото.  Правителството планира да намали бюджетния дефицит въпреки ръста, който през уикенда бе ревизиран до 0,4% от министъра на финансите Пиер Московиси. През тази година дефицитът трябва да бъде намален от 5,2 до 4,5% от брутния вътрешен продукт, а през следващата година трябва да спадне под 3 на сто. 

Според сметната палата тази цел може да бъде постигната само с увеличение на данъците. Одиторите назоваха като възможност поне временно увеличение на данъка върху продажбите или общ социален данък върху почти всички видове доходи. „Нужно може да е поне временно увеличение" е оценката на финансови контрольори. Правителството планира да отмени въведеното от консервативния президент Никола Саркози увеличение на ДДС. Все пак увеличението на един от двата данъка "е трудно да се избегне", се казва в доклада на палата.

Новият френски президент Франсоа Оланд поиска при встъпването си в длъжност да бъдат увеличени данъците. В сряда се очаква премиерът да представи на правителството коригиран бюджет, който вероятно ще включва допълнително набиране на 7,5 млрд. евро от данъци, за да бъдат компенсирани по-ниските държавни приходи заради забавящия се ръст. Новото френско правителство ще съкращава персонала в повечето министерства с 2,5% годишно през следващите 3 години в рамките на усилията си за понижаване на бюджетния дефицит, за да успее да се вмести в изискванията на Европейския съюз.

Френският премиер Жан-Марк Еро твърди, че оперативните разходи на правителството ще се понижат с по 4% през 2014 и 2015 г. спрямо предходната.

Новата дългосрочна стратегия за намаляване на дефицита трябва да се дискутира от средата на юли в парламента и да бъде приета през есента. За огромния дефицит при бюджетното планиране преди всичко вина носи негативното развитие на икономиката. Така например правителството бе принудено неколкократно да намалява прогнозите си за икономическия ръст. През януари страната загуби заради високия си дефицит топ рейтинга си AAA на рейтинговата агенция Standard & Poor´s.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Нали се канеше нови дупки да пробива в корпуса ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
И се изтеглил от блатото като се хванал за косата. При това заедно с коня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Барон фон Мюнхаузен бил запушил пробойната в корпуса на кораб като седнал върху нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още