IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания започна разследване за измами в Bankia

Върховният съд на Испания обяви, че ще разгледа по същество делото срещу бившият шеф на частично национализираната банка

18:50 | 04.07.12 г.
<p>
	<em>Родриго Рато, бивш председател на частично национализираната Bankia. Снимка: Ройтерс</em></p>

Родриго Рато, бивш председател на частично национализираната Bankia. Снимка: Ройтерс

Върховният съд на Испания стартира разследване за банкови измами срещу Родриго Рато, бивш шеф на Международния валутен фонд (МВФ), който до скоро беше председател на частично национализираната Bankia, съобщава Financial Times.

Разследването срещу Рато и още 32-ма членове на висшия мениджмънт на Bankia вероятно е едва първата фаза на по-широко разследване, в което могат да се окажат замесени някои от най-известните имена на испанския политически и бизнес елит.

В сряда върховният съд на Испания обяви, че ще разгледа по същество делото, заведено от малка политическа формация и имащо за цел да установи дали Рато и други мениджъри на банката са отговорни за фалшифицирането на счетоводните й отчети, както и за подвеждане на инвеститори, след като Bankia беше листната на борсата в Мадрид месеци преди да се окаже, че трябва да бъде рекапитализирана с 23,5 млрд. евро.

Рато, бивш финансов министър на Испания, пое ръководството на Bankia през 2010 г. и форсира публичното предлагане на институцията по-малко от година преди банката да бъде принудена да поиска помощ от правителството.

Впоследствие Испания трябваше да потърси подкрепа за банков сектор като цяло, а европейските лидери да намерят начини за гарантиране на стабилността на банките в еврозоната.

Bankia, чието добро финансово състояние Рато нееднократно похвали преди спасяването й, беше създадена след сливането на 7 регионални спестовни банки, които агресивно предоставяха кредити, послужили за раздуването строителния балон в Испания.

Оттогава Bankia се превърна в символ на лошо управление в испанския финансов сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още