IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по испанските ДЦК отново надхвърли допустимите граници

Данните за индустриалното производство са по-добри от очакваните, но въпреки това този показател остава много слаб вече месеци наред

15:42 | 06.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Испанският премиер Мариано Рахой. Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанският премиер Мариано Рахой. Снимка: Ройтерс

Предприетите от централните банки мерки в подкрепа на глобалния растеж не успяха да впечатлят инвеститорите и цената за кредитирането на Испания отново се повиши до неустойчиви нива, съобщава CNBC.

След като Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основния си лихвен процент до 0,75%, а лихвите по депозитите до 0, доходността по краткосрочните германски облигации за кратко стана негативна.

Доходността по 2-годишните германски ДЦК падна до минус 0,001%.

В същото време доходността по 10-годишните испански облигации в петък отново надхвърли 7%, след като инвеститорите за пореден път загърбиха рисковите активи поради опасения за ефективността на наличните антикризисни инструменти.

Днес доходността по 10-годишните испански ДЦК се повиши с 22 базисни пункта до 7,006 пункта.

Публикуваните в петък данни разкриват, че през май испанското индустриално производство се е понижило за 9-ти пореден месец поради слабото вътрешно търсене и понижаващия се износ.

На годишна база през май индустриалното производство в страната се е понижило с 6,1%, разкриват данни на националния статистически институт в Мадрид. Данните все пак са по-оптимистични от прогнозирания от анализаторите спад от 8,5%, след като индексът записа 8,3% понижение през април.

„Данните за май са по-добри от очакваните, но въпреки това този показател остава много слаб вече месеци наред. Производството в Испания не е нараствало от февруари 2011 г. Ситуацията е изключително неприятна“, казва Хосе Луис Мартинес, икономист на Citi.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
До края на годината ще минат трилион дълг с лихвите,ако продължават така ... Сега са над 750 млрд. и то по занижени оценки ...Есента и зимата ще са по-трудни от предишните ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
За тея дето мрънкат за нашата емисия да погледнат насам. Испания взема заеми през ден на все по-висока лихва + 100 млрд банкови спасителни пояси. Познайте след колко време ще прегрее и ще се срути повече от Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още