IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се опасенията за неплатежоспособност на Сицилия

Островът изпитва ликвидна криза, но финансовата дупка се увеличи, след като Рим намали субсидиите си за региона

15:12 | 18.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все по-често малкият бизнес в Италия е принуден да затваря обекти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все по-често малкият бизнес в Италия е принуден да затваря обекти. Снимка: Ройтерс

В Италия нараства страхът от фалит на Сицилия. Островната управа натрупа цяла планина с дългове и е заплашена да се срути под тежестта, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Във вторник областният управител на Сицилия Рафале Ломбардо официално обяви оставката си, заявявайки, че се чувства жертва на клеветническа кампания, а това увеличава допълнително хаоса. Сега италианският премиер Марио Монти се опасява за цялостния напредък по отношение на реформите на своята страна, която с всичката си сила се стреми да надскочи финансовите трудности.

С оглед на тази криза Монти ще посети следващия вторник Сицилия, за да събере информация за ситуацията от първа ръка. Както съобщава пресслужбата на правителството, той ще изиска изясняване на мотивите за оставката на управителя. В официално писмо той е изразил „сериозни опасения за възможността Сицилия да се окаже неплатежоспособна“.

Сицилианският управител в оставка е потвърдил срещата и пояснява в изявление, че ще предостави на премиера "всички полезни компоненти, които да покажат, че финансите на региона са устойчиви“.

Островът се наслаждава на особен финансов статут

Сицилия е един от малкото автономни региони на Италия. Особеният статут гарантира на островната управа по-голяма свобода в областта на финансовите въпроси, а въздействието на националното правителство е ограничено.

В продължение на години островът изпитва ликвидна криза, но финансовата дупка се увеличи, защото Рим намали субсидиите си за региона, за да обуздае своя национален дълг в размер на почти 2 трлн. евро. Според оценка на независимата италианска Сметна палата, дълговете на Сицилия през миналата година са били в размер на над 5 млрд. евро.

Сега местните предприемачи предупреждават, че островът е на ръба на банкрута, ако не получи нови заеми от националното правителство.

Очевидно сицилианските данъчни служители са мамили в продължение на дълги години с данните. Според Иван Ло Бело, висш представител на асоциацията на италианските работодатели Confindustria, в бюджета на острова в размер на 20 млрд. евро изобилстват съмнителни разходи, които вероятно не стават достояние на Рим. В някои случаи сицилианските служители са назначавали на някои по-нископлатени работни места членове на семейството и приятели, на които се е плащало с пари от бюджета на Рим, предназначени за проекти за развитие, заяви Ло Бело.

Сега обаче трябва да се стигне до самата истина, казва Ло Бело, който някога е оглавявал сицилианското подразделение на Confindustria. "Да се преструваме, че нищо не се е случило, би било безотговорно."

Последна актуализация: 11:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още