IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Испания не е Гърция и няма да я последва

В Мадрид все още отхвърлят евентуален цялостен спасителен пакет в допълнение към помощта за банките

14:24 | 23.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шойбле: Испания не е Гърция и няма да я последва

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле изрази увереност, че Испания няма да последва примера на Гърция с молба за цялостна спасителна програма.

В интервю за германския в. "Билд" Шойбле посочва, че причините за кризите в двете страни са напълно различни. Испанската икономика е много по-силна и има различна структура,
а страната лесно ще постигне напредък, подчертава министърът.

Испанските банки не са спекулирали с рискови финансови и инвестиционни продукти, а са работили в сферата на класическото кредитиране, по-точно с финансиране на недвижими имоти.

Допуснати са обаче и политически грешки, например, стимулирането на строежа на жилища, което е продължило години. Това е източникът на голяма част от проблемите, допълва Шойбле.

Сега най-важно е да бъде стабилизирана единната европейска валута, отбелязва той.

Министърът заобиколи въпроса дали Гърция може да напусне еврозоната, ако "тройката" международни кредитори публикува негативен доклад по-късно тази седмица, допълва Асошиейтед прес.

В същото време испанският министър на икономиката Луис де Гиндос Хурадо днес отново отхвърли възможността за спасителен план за страната на фона на паниката, обзела пазарите от петък.

На въпрос на журналисти дали изключва евентуален цялостен план в подкрепа на Испания той отговори: "Очевидно". Това стана в кулоарите на Конгреса на депутатите (долната камара на парламента).

Утре вечер в Берлин Луис де Гиндос ще се срещне с германския министър на финансите Волфганг Шойбле.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
ахам.. такива сме ги чували подобни. къде беше коментара с подобни изрази "тези не са онези", "ние не сме те", "ние не искаме да сме те" и подобни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още