IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ икономисти представят генерален план срещу еврокризата

17 водещи европейски експерти настояват за създаване на фонд за погасяване на дълговете и за банков съюз с централизиран надзор

11:41 | 25.07.12 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Топ икономисти представят генерален план срещу еврокризата

Заедно с 15 други водещи европейски икономисти, двама членове на Консултативния съвет на Федералното правителство на Германия предупреждават в документ за ескалация на еврокризата и посочват едно възможно решение, пише Financial Times Deutschland.

„Кризата в еврозоната става все по-заплашителна", казва Ларс Фелд, член на Консултативния съвет и съавтор на доклада. „Необходими са повече усилия от германска страна, за да се намалят високите разходи за финансиране на страни като Испания и Италия".

За да се предотврати предстоящия колапс на еврото, американският мозъчен тръст Institute for New Economic Thinking (Inet) създаде съвет от 17 водещи европейски икономисти. Комисията включва шестима видни членове на икономическата гилдия в Германия. Освен Фелд влизат експертите Питър Бофингер и Денис Сноуер, ръководител на Института за световна икономика в Кил. За доклада също са допринесли и Даниел Грос, директор на брюкселския мозъчен тръст CEPS и Беатрис Ведер ди Мауро.

Според мнението на 17-те експерта вълненията във валутната зона продължават да се увеличават. Въпреки това все още било възможно да се избегнат най-лошите последици. „От решаващо значение е да се направи повече за решаване на проблемите в краткосрочен план", казва Бофингер.

Проблемът според тях е, че спасителният фонд ESM бил твърде малък, за да се помогне на по-големите страни от еврозоната. Ето защо европейските икономисти приемат като наложителна кризисна мярка вече предложения от Съвета на икономическите експерти фонд за погасяване на дълговете. Това би позволило в дългосрочен план дълговете да спаднат отново до едно устойчиво равнище, казва Фелд. „Тогава ще видим светлината в края на тунела“.

В дългосрочен план е възможно валутната зона да се преработи по такъв начин, че европейските дългове да не могат да бъдат обединявани генерално, вярват 17-те икономисти. Еврокризата разкри няколко недостатъка в монетарната сфера. „Ако това не се реши, проблемите в еврозоната няма да изчезнат", казва Фелд.

Затова експертите пледират и за създаването на общ банков съюз с централизиран надзор. Защото по мнение на икономистите, и в момента икономиките и финансовите системи на страните от валутната зона са много преплетени. „Влошаването на испанския банков сектор заплашва икономическата стабилност и в стабилни държави като Германия", посочва Фелд.

Всичко за проблемите на еврозоната четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
kanartikin
преди 11 години
+1Бих добавил, че тук има 80% психология на пазарите, на масово и на индивидуално ниво и едва 20% техника.Когато някой започне да "управлява" мисленето на масата, винаги става трагедия, в икономически план още повече.Като гледам действията до сега, правителствата имат поведението на начинаещ трейдър, който вместо да минимизира загубата, добавя и добавя авоар контрейки тренда.Втори закон : Един тренд продължава до като има кой да налива срещу него и приключва едва когато няма вече кой да го захранва с контрене.Има още какво да видим, както и хляб в късото Евро...,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Иначе казано, уволнете всякакви хахо-икономисти. Оставете икономиката (или както искате го наречете) да се управлява от МАТЕМАТИЦИ, СЧЕТОВОДИТЕЛИ И ИНЖИНЕРИ. Именно защото икономиката няма нищо общо с точните природни науки - тя е нещо което не се вписва в нищо. И не работи правилно в момента.СЧЕТОВОДИТЕЛЯ поне може да ти каже, кога имаш преразход, откъде се е получил и че ако продължиш ще фалираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
дано да не е от начина на писане на статията. Иначе СЕГА лично аз разбрах защо сме в криза, ако топ икономистите управляват икономиката по този начин, краха е неизбежен. "Фонд за изплащане на дълговете" - все едно няма вече поне 3 такива. "Германия трябвало да направи повече за спасението на останалите големи държави". Тези господа не са ИКОНОМИСТИ те са НЕОКОМУНИСТИ. След тази новина съм крайно убеден, предстой MELTDOWN на европейската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
"За да се предотврати предстоящия колапс на еврото, АМЕРИКАНСКИЯТ мозъчен тръст Institute for New Economic Thinking (Inet) създаде съвет от 17 водещи ЕВРОПЕЙСКИ икономисти."...както се казва, коментара е излишен, щом съперника ти започне да ти създава консултативни съвети:)))):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още