IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР предупреждава за изпълнението на фискалните цели в Португалия

Наложените на страната строги кредитни условия и влошаващата се външна икономическа среда задълбочават рецесията, се казва в доклад на организацията

18:28 | 26.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протест в&nbsp;Лисабон по-рано през месеца срещу мерките за бюджетни икономии. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест в Лисабон по-рано през месеца срещу мерките за бюджетни икономии. Снимка: Ройтерс

Португалия рискува да не успее да изпълни заложените за тази година фискални цели, тъй като ограниченията при кредитирането и отслабващото потребление в еврозоната задълбочават рецесията в страната, предупреждава Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщава Financial Times.

Вероятността за негативно разминаване с очаквания  растеж означава, че Лисабон ще се сблъска с „допълнителни препятствия при завръщането си на пазарите“, когато международната спасителна програма приключи през 2013 г., се казва в доклад на ОИСР за състоянието на португалската икономика.

„Пресъхването на международните капиталови потоци и слабите перспективи за растеж водят до загуба на пазарно доверие и рязък ръст в доходността по португалските ДЦК въпреки факта, че Португалия изпълнява съвестно амбициозния 3-годишен финансов план, договорен през май 2011 г.“, се посочва в доклада.

„Наложените на страната строги кредитни условия и влошаващата се външна икономическа среда задълбочават рецесията“, се казва още в доклада. „Програмата вероятно ще бъде изпълнена, но рисковете за растежа са сериозни“.

В писмо до инвеститори Commerzbank изтъква, че през тази година Португалия трябва да понижи бюджетния си дефицит с еквивалента на 3,2% от брутния вътрешен продукт (БВП), за да изпълни договорените с Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още