IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на UBS с 58% надолу, банката обвинява Facebook

Първичното публично предлагане на социалната мрежа е предизвикало загуба в размер на 329 млн. франка

09:50 | 31.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на UBS с 58% надолу, банката обвинява Facebook

Най-голямата швейцарска банка – UBS, обяви спад на печалбата си за второто тримесечие от 58% на годишна база. Влошаването на резултата, което се дължи основно на поделението за инвестиционно банкиране, се оказа по-сериозно от очакваното от анализаторите, пише Bloomberg.

Нетната печалба на финансовата институция се е свила до 425 млн. швейцарски франка. През второто тримесечие на миналата година печалбата беше 1,02 млрд. франка, а предварителните прогнози сега бяха за 1,09 млрд. франка.

Основна заслуга за значително по-слабия от очакваното резултат има поделението за инвестиционно банкиране. То е претърпяло загуба от 349 млн. франка само заради първичното публично предлагане на Facebook. Поради тази причина ще бъде стартирана правна процедура срещу борсовия оператор Nasdaq OMX Group.

“Като един от маркет мейкърите на едно от най-големите IPO-та в американската история, ние имахме значително количество поръчки от наши клиенти, включително и от бизнеса ни по управление на активи“, посочват от UBS.

“Ще предприемем необходимите правни действия срещу Nasdaq заради огромните грешки по време на предлагането и сериозния провал в изпълнението на техните задължения“, категорични са от швейцарската банка.

Като цяло, поделението за инвестиционно банкиране е записало загуба преди данъци в размер на 130 млн. франка. При управлението на активи е отчетен спад на печалбата от 25% до 502 млн. франка, макар през тримесечието от клиенти да са привлечени за управление нови 13,2 млрд. франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още