IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанското правителство прие икономии за 102 млрд. евро

Премиерът Мариано Рахой не изключи възможността да потърси спасителна помощ по линия на защитните фондове на еврозоната

20:38 | 03.08.12 г.
Испанското правителство прие икономии за 102 млрд. евро

Испанското правителство представи днес бюджетни икономии на стойност 102 млрд. евро, които ще се изпълняват до 2014 г., предаде ДПА.

Плановете за икономии на Мадрид ще бъдат представени пред Европейската комисия, която поиска допълнителни съкращения на разходите в замяна на облекчаването на бюджетните цели на страната.

В новите съкращения на държавните разходи влиза и пакетът икономии за 65 млрд. евро, който испанското правителство прие наскоро и който предвижда повишаване на ДДС и орязване на коледните бонуси на заетите в публичния сектор.

Премиерът на Испания Мариано Рахой не изключи възможността страната му да потърси спасителна помощ от защитните фондове на еврозоната, за да накара Европейската централна банка (ЕЦБ) да помогне на Мадрид да занижи разходите по държавния дълг чрез изкупуването на облигации.

Испанският премиер каза, че ще вземе окончателно решение, след като се запознае по-подробно с плановете на ЕЦБ за намаляване на заемните разходи на държавите от еврозоната.

В четвъртък председателят на централната банка на европейския валутен блок Марио Драги заяви, че ако Мадрид поиска ЕЦБ да изкупува испански облигации, ще трябва да приеме условията, поставени в замяна на ползването на средства от спасителните фондове.

Това обаче би било равнозначно на частична спасителна финансова подкрепа и поставянето на Испания под прякото наблюдение на ЕЦБ и европейските власти.

Мариано Рахой подчерта, че не е водил преговори с Марио Драги. “Ще направя това, което е от интерес за испанците”, коментира Рахой, цитиран от FT.

Изданието припомня, че до месеци Испания ще получи финансова помощ в размер на до 100 млрд. евро за рекапитализацията на банките в страната, за отпускането на която също са поставени конкретни условия за изпълнение от Мадрид.

В четвъртък доходността по испанските облигации отново превиши ключовата граница от 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още