IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Перспективата пред Испания остава много сложна

Фондът прогнозира, че икономиката на страната ще се свие с 1,7% през тази година и с 1,2% през следващата

20:27 | 27.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Перспективата пред Испания остава много сложна

Испания се намира в „безпрецедентна” повторна рецесия и перспективата пред страната остава „много сложна” и със „значителни рискове”, обяви Международният валутен фонд, цитиран от BBC.

Годишният доклад на фонда за испанската икономика хвали решителните усилия на Мадрид на много фронтове, но предупреждава, че са необходими допълнителни реформи.

Положително са оценени дълбоките реформи на трудовия пазар, повишаването на данъци и мащабните бюджетни съкращения. Дисбалансите в икономиката намаляват, особено тези свързани с текущата сметка, инфлацията и разходите на единица труд, се казва в доклада. 

Намаляването на държавния дълг и осъществяването на финансови реформи се оценяват като „критични”. Необходими са и мерки за снижаване на безработицата и публичните дългове, които „се увеличават бързо”.

Подчертава се и нуждата от подкрепа за банковия сектор в страната, като се посочва, че постоянният спасителен фонд за еврозоната (ESM) трябва да бъде използван за директно подпомагане на банките.

МВФ прогнозира, че икономиката на Испания ще се свие с 1,7% през тази година и с 1,2% през следващата, преди да отбележи ръст от 0,9% през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още