IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобиус: Испанските ДЦК струват точно толкова, колкото трябва

Доходност от 6-7% по облигациите е напълно уместна като се има предвид, че инфлацията в страната е 4-5%, изтъква фонд мениджърът

14:40 | 26.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Мобиус, изпълнителен директор на Templeton Asset Management&#39;s Emerging Markets Group. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Мобиус, изпълнителен директор на Templeton Asset Management's Emerging Markets Group. Снимка: Ройтерс

Доходността по испанските облигации е точно такава, каквато трябва да бъде, като се вземе под внимание прогнозата за инфлацията в страната, казва Марк Мобиус, изпълнителен директор на Templeton Asset Management's Emerging Markets Group, цитиран от CNBC.

Тази седмица доходността по 10-годишните испански ДЦК надхвърли критичните 7,5% поради опасения, че на Испания може да се наложи да потърси международна финансова помощ. Това предизвика сътресения на световните пазари.

На въпрос дали запазва прогнозата си за Европа Мобиус отговаря положително. „Мисля, че тези лихвени проценти са такива, каквито трябва да бъдат“, коментира той във връзка с доходността по испанските ДЦК.

„Лихвите в САЩ са изкуствено ниски... това на практика не са пазарни лихви. Така е и в други страни по света. Лихвите са твърде ниски и трупането на депозити е нерентабилно. Ето защо доходност от 6-7% по испанските облигации е напълно уместна като се има предвид, че инфлацията в страната е 4-5%“, посочва той.

По въпроса дали цената за финансирането на Испания е неустойчива, Мобиус изтъква, че големият въпрос е какво точно трябва да направи Испания, за да се справи с дълговата криза.

„Испания трябва да ограничи разходите си. Ако ограничите правителствените разходи, икономиката ще се възстанови, защото ще се открие достатъчно пространство за развитието на частния сектор“, коментира той

Мобиус очаква, че на Европейския съюз (ЕС) ще са необходими 3 или 4 години, за да реши дълговите си проблеми. Икономистът обаче е оптимист, че Европа върви в правилната посока.

Все пак Мобиус допълва, че ще отнеме време, докато апетитът за рискови активи се завърне на финансовите пазари. Той се аргументира с нарастващата волатилност.

Дериватите, високо-честотната търговия, хедж фондовете и високата задлъжнялост допринасят за нарастването на волатилността, изтъква той.

Мобиус остава оптимистично настроен по отношение на Китай и прогнозира, че втората по големина икономика в света ще нарасне със 7,5% или повече през тази година.

Годишният ръст на китайската икономика се забави до 7,6% през второто тримесечие на годината – най-слабият темп за последните 3 години. В бъдеще може да очакваме този растеж да се запази, допълва той.

Мобиус, който управлява активи за 50 млрд. долара, отчита 2% възвръщаемост от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Ако му поискат на него 7.5% доходност - лихва и ще се опули , ама на чужд гръб и 100 тояги са малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още