IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобиус: Африка предлага „фантастичен“ растеж за инвеститорите

От началото на годината MSCI EFM Africa Index е нараснал с 6,1% в сравнение със скромните 2,7% на развиващите се пазари като цяло

20:01 | 20.07.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Марк Мобиус, председател на Templeton Emerging Markets Group. Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Мобиус, председател на Templeton Emerging Markets Group. Снимка: Ройтерс

Икономическият растеж превръща Африка в „фантастична“ инвестиционна дестинация, където най-привлекателните компании са производителите на потребителски стоки, казва Марк Мобиус, председател на Templeton Emerging Markets Group, цитиран от Bloomberg.

Производителите на „пакетирани храни, безалкохолни напитки, бира и всичко останало, чиято цена е сравнително ниска и във възможностите на по-голямата част от населението“, представляват първокласен избор, коментира Мобиус, който управлява активи за около 45 млрд. долара.

От началото на годината MSCI EFM Africa Index е нараснал с 6,1% в сравнение със скромните 2,7%, спечелени от MSCI Emerging Markets Index, проследяващ акциите на развиващите се пазари по цял свят.

През тази година брутният вътрешен продукт (БВП) на страните от Субтропическа Африка ще нарасне с 5,4% в сравнение с очаквания 3,5% ръст на световната икономика като цяло, прогнозира Международния валутен фонд (МВФ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Още по-лесно можеш да си наемеш работници от Судан. Там средният доход е 2$ годишно. По-трудно ще си наемеш консуматори. Защото в момента нещата в света са свързани точно като числата в играта Судоку. Но някои инвеститори явно живеят на друга планета. По време на хитлеровия режим са се използвали роби, на които не се е плащало въобще и са били хранени крайно оскъдно. Познай. Високо платените германски работници по това време са били ПО-ЕФЕКТИВНИ ! Така, че не всичко е в заплатата, но ти като голям инвеститор би трябвало да го знаеш това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Е.... :)Статията е написана за инвеститори.Работника, потребителя или консуматора са друга песен.Ако не е проблем за логистиката и комуникациите нямам нищо против да наемам африканци за по 50-100 евро месечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Бравос, правилно! Всичко трябва да се изнесе в Китай, Индия, Индонезия, Бразилия, а защо не и в Африка. Мириканците и Европейцете само ще лежим и ще лапаме колкото можем. Свършат ли парите - имаме си майка ФЕД и майка ЕЦБ. Ще ни напечатат. Сигурно по някое време единствените заети в индустрията на Европа и USA ще са печатарите в едни много добре охранявани печатници, защото хартията и мактилото сигурно също ще са вносни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още