IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобиус: Има повод за оптимизъм за възстановяването на Европа

Добрите инвестиционни възможности в момента са в Китай, Югоизточна Азия и Източна Европа, но Индия също може да изненада критиците си

13:13 | 05.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Мобиус: Има повод за оптимизъм за възстановяването на Европа

Има повод за оптимизъм, че европейската икономика ще се възстанови, докато компаниите на развиващите се пазари, регистриращи значителен ръст, търсят придобивания в региона, заяви Марк Мобиус, изпълнителен председател на борда на директорите на Templeton Emerging Markets Group.

„Една от причините, поради които съм оптимист за Европа, е, че всички пари от развиващите се пазари очакват възможността да бъдат вложени в активи в Европа“, каза Мобиус. "Така че ще има достатъчно възможности Европа да продаде държавни или други активи ... Картината изглежда доста привлекателно“, добави той.

Въпреки влиянието на дъговата криза в еврозоната върху световната икономика инвеститорът твърди, че развиващите се пазари ще продължат да изпреварват развитите по отношение на икономическия ръст.

„Развиващите се пазари се справят много добре икономически и през тази година средният им ръст ще бъде около 5%, а нивата на дълга към брутния вътрешен продукт са ниски в сравнение с тези в развитите страни“, преценява той.

Мобиус признава, че опасенията от забавяне на китайската икономика представляват заплаха, но това е трябвало да се очаква при размера ѝ, като смята, че Индия все още може да изненада критиците си.

„Там е налице забавяне на скоростта, но икономиката все още се разширява и можем да очакваме, че заради огромната си база размерът на процентното съотношение ще намалява. Въпреки проблемите с корупцията и организацията в Индия, ръстът там остава бърз и ако успеят да се реформират, ще наблюдаваме ръст от типа на онзи, който регистрира Китай преди 5-10 години“, убеден е той.

Мобиус добави, че напоследък Китай предлага интересни инвестиционни възможности по подобие на Източна Европа. „Най-общо казано, връщаме се в Китай. Сега работим повече в Китай, защото при тези негативни нагласи са налице някои възможности, които можем да разгледаме – разбира се, чрез пазара в Хонконг“, изтъкна той.

„Друг регион, който е все още интересен за нас, е Югоизточна Азия. Особено Индонезия. Тайланд също продължава да изглежда доста добре, така че все още купуваме там“, коментира инвеститорът.

В Европа също са налице няколко възможности, но проблемът там е с ръста, добави той. „Равнищата на ръст не са толкова високи, колкото би трябвало, но има някои акции на отделни компании, които нарушават тази тенденция, разраствайки се в международен и регионален мащаб. Бих казал, че някои от източноевропейските възможности са много интересни“, заключи Мобиус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още