IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция - вратата на Китай към Европа

Пекин използва огромните си резрерви, за да придобива стратегически активи

15:27 | 04.07.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Китай има намерение да използва валутните си резерви, за да разшири глобалното си геополитическо присъствие. </em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китай има намерение да използва валутните си резерви, за да разшири глобалното си геополитическо присъствие. Снимка: Ройтерс

Не много избори са привличали вниманието на световната общественост до такава степен като гласуването на 17 юни в Гърция.

Сега, след като дясноцентристката Нова Демокрация сформира правителство с основната лява партия Пасок и Демократичната левица, ключовият въпрос пред премиера Андонис Самарас е дали новият кабинет ще може да приложи бюджетните икономии, договорени с партньорите на Гърция в еврозоната в замяна на подкрепа от страна на Международния валутен фонд (МВФ) и Европейският съюз (ЕС).

Ситуацията остава опасна не само за Гърция. През юли Испания и Италия трябва да погасят задължения за съответно 13,2 млрд. евро и 17 млрд. евро. Подобни суми като нестихващи вълни цунами трябва да бъдат изплащани и през следващите месеци, пише Юрико Коике, бивш министър на отбраната на Япония и лидер на Либерално демократичната  партия в коментар за Project-Syndicate.

При последната си среща в Лос Кабос, Мексико, страните от Г-20 заявиха своята подкрепа за оздравяването на европейската банкова система и фискалната интеграция в региона. Заключителният документ от срещата декларира, че страните в добро финансово състояние са готови да предоставят икономически стимули в случай, че глобалният растеж отново изгуби инерция.

В резултат на това обещани подкрепата за Международния валутен фонд (МВФ) достигна 456 млрд. долара. Тези средства са в допълнение към вече обявеното през април разширяване на баланса на организацията с 430 млрд. евро. Така фондът ще разполага с достатъчно средства, за да се намеси в случай на криза.

Страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), всички от които участват в Г-20, представляват 43% от световното население и 18% от световната икономика.

На срещата в Мексико споделената от тях „международна отговорност“ беше изразена чрез 43 млрд. долара, предоставени от Китай, по 10 млрд. долара от Бразилия, Русия и Индия и 2 млрд. долара от Южна Африка. Домакинът на срещата Мексико също предостави 10 млрд. долара.

Международното сътрудничество, разбира се, има за цел да защити глобалната финансова система. Предоставянето на средства обаче означава и право на глас. Не е изненада, че БРИКС засилиха натиска си за реформиране на системата на гласуване в организацията.

В същото време страните от групата все по-често предлагат валутни суапове на правителства, изпитващи икономически трудности.

Всяка страна укрепва позициите си без да обръща внимание на ефекта от своите действия върху международната финансова система. Най-активна от тези страни, разбира се, е Китай, който може да използва огромния си и нарастващ валутен резерв, възлизащ на 3,3 трлн. долара, за да увеличи геополитическото си влияние във всяко кътче на планетата.

Ето един пример. Въпреки че Китай почти не оказа пряка подкрепа на гръцкото правителство, подходът на Пекин към кризисната ситуация е показателен. През октомври 2010 г. китайският премиер Уън Дзябао посети Гърция и на срещата си с тогавашния гръцки премиер Георгиос Папандреу се съгласи да засили сътрудничеството между Китай и Гърция – своевременна подкрепа, която слабото гръцко правителство с удоволствие прие.

Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Китайските и турските стоки постепенно изместват стоките от ЕС и САЩ, и така оказват натиск върху икономиките. В същото време европейските и американски компании сами си изнесоха технологиите на изток, в стремеж за печалба. Не е въдица, а е спининг и не е от вчера, а от десетилетия. Имам чувството, че е метнат още по времето на Студената война.След още две-три години, когато Китай вероятно ще е и най-големия потребител в света, доларът и еврото ще имат тежест само с благоволението на юана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Гърците са "велики" само в своето съзнание. А китайците, като дават пари, придобиват собственост над активи в Европа ноест, контрол и плацдарм за икономическо настъпление. И не е важно какво има в гръцкия джоб, а колко, чии и доколко ефективни лостове за въздействие преминават от ЕС в Китай.В случая, китайците се доказват като зрели стратези и трябва да ги уважаваме за това. Без последното да значи, че трябва веднага да заставаме "мирно", ако те поискат. Но, да не се съобразяваме с реалностите ни гарантира проблеми. Сериозни и за дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
vankata89
преди 11 години
Да ама тъпите комунисти жълтури не осазнават че дават пари на великите гърци :D. Гърците ще ядат и пият и накрая няма да си платят щото като бръкнеш в джоба на гръка излиза навън и ще им е*е майката на сичко китайско дет са си купили. Вече го доказаха че могат пожелавам им успех. Освен това гържите не са работи като жълтурите за които живота е само работа :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Дори ФЕД го допусна до банковия пазар на Щатите....Като се замисли човек, коя ли народност е устояла най-непоклатимо в хода на човешката история, още от началото и.......Риторично, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
И аз не знам защо в Европа не се притесняват, въпреки, че еврото го крепят точно китайците. Както и долара, между впрочем. Има един Larry Edelson, който от години живее в Китай и най-горещо препоръчва инвестиции в юани. Според него тези хора най-сериозно се готвят за световно господство. И съвсем тихо и незабележимо си плетат кошничката. Купиха си Volvo, завода в Ловеч и той си е техен, покупки в Исландия и Гърция. Какво следва по-нататък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Що, ако ти беше китаец, за някакви си надути, непонятни европейци ли щеше да се грижиш, или за Китай? Странни са европейците, че се усещат и...и , въпреки всичко, ***'ат ли, ***'ат китайските манджи....А после ще има "ама какво стана?!?" А стана тая, че лапахте мухите, амигоси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Плановете им са точно такива , странното е че от Европа не се притесняват.Китай има странни правила - нито едно евро или долар , което попадне там не бива да напуска страната , тези пари могат да служат единственно за залог срещу които навън да се вземат същото количество пари в заем от банки.Колко ли европейски банки им дават такива заеми , сигурно няма нито една която да е отказала.Икономиката им е чиста проба пирамида , финансите им също.Ако обаче спре по някакъв начин китайците ще станат жестоки, ще искат не да си освободят юана само но и всичко да купуват в юани !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
А, не така. Не китайците са коварни, ами европейците не ставаме. Щото досега да се бяхме взели в ръце и да сме изстреляли самостоятелно българи в космоса, например. Или поне немци/французи. Да, ама не, нали?- И те така. ЗА едното чудо, както се дърлят европейските сили, ЕЗ да се разложи откъм далечния Изток. За целта е нужно само едните вечно да щракат с пръсти, а другите да се правят на европейски ... блюстители на еврото? - и за десет години уйдЕ коня у рЯката.Затова, някой умен го беше казал по-предИ: Консолидация му е майката. СЕЩ. Възможно по-скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Аз предлагам да не подценяваме китайците. Кой ги знае какво си мислят тези коварни азиатци. напоследък нещо много често започнаха да купуват стратегически обекти. Да не стане така, че в един хубав ден да поискат НИЕ да си плащаме с червените им хартийки, че тогава наистина ще видим бял вълк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
...и ще гледаме комшиите да си плащат с едни такива червени хартийки с лика на Вожда. И-и-и-ййихууууу! ! ! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още