IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ натиска за реформи в закъсалите държави от еврозоната

Институцията излезе с препоръки към държавите от периферията на еврозоната за подобряване на конкурентоспособността им

12:30 | 10.08.12 г. 1
<p>
	ЕЦБ се фокусира върху необходимостта от намаляване на разходите за труд, повишаване на производителността и подобряване на бизнес климата в държавите от периферията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

ЕЦБ се фокусира върху необходимостта от намаляване на разходите за труд, повишаване на производителността и подобряване на бизнес климата в държавите от периферията. Снимка: Ройтерс

Политическите лидери в затруднените държави от еврозоната трябва да предприемат смели действия, за да върнат обратно на пътя на растежа страните си, препоръчва Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от FT.

Централната банка на еврозоната посочва в съобщение, че е необходимо спешно да бъдат съкратени разходите за труд в периферията на европейския валутен блок, за да се повиши конкурентоспособността на икономиките.

В съобщението си ЕЦБ допълва, че „все още има нужда от съществена необходимост от ребалансиране“ в Гърция, Португалия, Испания, Ирландия и Кипър, въпреки вече приложените мерки за намаляване на фискалните дефицити и за подобряване на конкурентоспособността.

В анализ на ЕЦБ, публикуван в редовния й месечен бюлетин, институцията отбелязва, че корекциите в петте държави вече са започнали, но са необходими допълнителни усилия те да станат по-конкурентоспособни, да намалят безработицата и да направят бюджетите си устойчиви.

ЕЦБ се фокусира върху необходимостта от намаляване на разходите за труд, повишаване на производителността и подобряване на бизнес климата със „смели политически действия“.

На петте периферни държави централната банка на еврозоната предлага да реформират трудовите си пазари, като „отворят“ професионалните сектори, в които в момента действат тежки регулации. Институцията препоръчва също така премахването на минималната заплата и спирането на индексацията на доходите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
"Централната банка на еврозоната посочва в съобщение, че е необходимо спешно да бъдат съкратени разходите за труд в периферията на европейския валутен блок, за да се повиши конкурентоспособността на икономиките."Много точно си формулираха целите. Браво ! Дано да не закъснее снижаването на стандарта в юга на ЕЗ .По-интересен е въпросът при какво трудово възнаграждение ще бъдат конкурентноспособни на Китай ? А като няма производство и не спазват фискалнат дисциплина - до кога селското стопанство ще бъде субсидирано?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още