IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Франция вероятно ще изпадне в рецесия през 2013 г.

За да понижи дефицита си до 3% от БВП през 2013 г., правителството трябва да приложи икономии за над 30 млрд. евро, коментира френският финансов министър

13:12 | 20.08.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Френският президент &ndash; социалист Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент – социалист Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Франция, която се числи към ядрото на еврозоната, ще изпадне в рецесия през следващата година, въпреки че за момента се радва на здравословен износ, коментира Дженифър Макоун, икономист на Capital Economics, цитирана от CNBC.

„Все още сме на мнение, че през 2013 г., както Германия, така и Франция ще изпаднат в рецесия“, казва тя.

„Причината е износът, който догодина вероятно ще се свие, въпреки че в краткосрочен план ще остане сравнително силен“. Макоун цитира тенденцията за отслабване на търсенето в САЩ и Азия.

„Докато за 12-те месеца до края на юни германският износ за САЩ е нараснал с приблизително 15%, търсенето на германски стоки в останалите страни от Европейския съюз (ЕС) е намаляло. За същия период Франция отчита дори още по силен ръст на износа си към САЩ – 20%“, посочва Макоун.

Като цяло обаче годишният ръст на френския износ възлиза на едва 3,9%.

Слабото евро е причина Capital Economics да повиши прогнозата си за растежа на френския брутен вътрешен продукт (БВП) през 2012 г. от - 0,5% до – 0,3%.

Прогнозите са направени, след като във вторник статистическата агенция в Париж (INSEE) обяви, че през второто тримесечие на годината растежът в страната е бил нулев, с което френската икономика остава в стагнация за трето поредно тримесечие.

В края на миналата седмица френският финансов министър Пиер Московиц заяви, че Франция се придържа към плановете си да понижи бюджетния си дефицит до 3% от БВП през следващата година въпреки засилващите се опасения, че необходимите за постигането на тази цел бюджетни икономии за над 30 млрд. евро ще се отразят негативно на растежа.

Московиц коментира, че посочената сума не е предложена просто от „любов към самото число“, а защото „понижаването на дълговите нива е задължително, за да запазим суверенитета си и да останем господари на съдбата си“.

Той изтъква факта, че цената за кредитирането на Франция остава „изключително ниска“ поради решението на френския президент – социалист Франсоа Оланд да се придържа към заложените от неговия предшественик Никола Саркози бюджетни икономии.

През юли френският национален одитор Cour des Comptes обяви, че ако правителството на Оланд иска да изпълни заложената цел за понижаване на бюджетния си дефицит през 2013 г. до 3%, то трябва да приложи мерки за ограничаване на бюджетните разходи и повишаване на данъците за около 33 млрд. евро.

Обявените от Cour des Comptes 33 млрд. евро са базирани на прогнозата, че през 2013 г. френският БВП ще нарасне с 1%.

Според повечето наблюдатели обаче, включително и Международния валутен фонд (МВФ), подобна прогноза е прекалено оптимистична.

Междувременно Московиц продължава да настоява, че растежът на френската икономика през следващата година ще достигне 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Тези французи се излагат. Какво са за тях 30 млрд. долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivancholak
преди 11 години
тъй ли? Нима?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още