IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Марк Еро: Правителстото не е настроено срещу бизнеса

Френският премиер заяви, че ще преговаря с бизнеса, за да бъдат задържани на работа, колкото е възможно повече хора

12:13 | 30.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският президент Франсоа Оланд и премиерът на страната Жан-Марк Еро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Франсоа Оланд и премиерът на страната Жан-Марк Еро. Снимка: Ройтерс

Френският премиер Жан-Марк Еро заяви, че ще координира действията си с бизнеса, за да бъдат избегнати масови съкращения на служители, съобщава CNBC. 

В същото време той отхвърли твърденията, че новото правителство е настроено срещу бизнеса и че прогонва инвестициите със 75-процентов данък върху доходите на най-богатите.

“Не това характеризира нашата политика“, изтъква Еро.

На срещата си с бизнес лидери в парижкото предградие Версай той подчерта, че богатите трябва да помогнат френската икономика отново да се изправи на крака.

„Този извънреден данък е призив към всички, които имат изключително високи доходи, да се включат в усилията за възстановяването на икономиката. Това са споделени усилия, но те разбира се няма да решат всички проблеми“, допълва Еро, който настоява, че бизнесът осъзнава това.

Изпълнителният директор на Societe Generale Фредерик Удеа коментира, че подобен 75-процентов данък може да възпре хората да идват и да инвестират във Франция.

„Разбира се трябва да се запитаме дали тези 75% ще са пречка хората да идват във Франция и да създават работни места. Не всички навън приемат това решение като правилно, когато говорим за насърчаване на бизнеса“, допълва Удеа, според който създаването на добра инвестиционна среда е от ключово значение.

„Много е важно да бъде гарантирано, че компаниите могат да печелят, да инвестират и да се възползват от инвестициите си“, казва Удеа, допълвайки, че ще му е интересно да види как ще изглежда френският бюджет за 2013 г. на практика.

Еро и френският президент Франсоа Оланд не пестят критиките си към френския бизнес за това, че агресивно съкращава работни места. Премиерът заяви, че ще преговаря с бизнеса, за да бъдат задържани на работа, колкото е възможно повече хора.

„Това е битка. Аз го казах. Това е нашата битка за заетостта. Ние искаме да наложим нов модел. Ето защо подкрепям идеята за преговори и се надявам те да започнат скоро, за да договорим нови механизми, така че компании в затруднено положение да могат да преструктурират бизнеса си без обаче да уволняват служители“.

Няколко часа след изявлението на Еро водещата френска търговска верига Carrefour обяви, че ще съкрати нови 600 работни места.

Премиерът вярва, че загубата на работни места на макро ниво ще влоши състоянието на икономиката на фона на дълговата криза в еврозоната.

“Съществуват два подхода. Единият е да закриваме бизнеси и да съкращаваме работни места, а другият е да водим преговори, както това беше направено в Германия. Това което искаме е да се върнем към растеж, като запазим работните места и създадем механизми в подкрепа на компаниите“.

Еро обеща, че ще разглежда всеки отделен случай, когато голяма компания иска да освободи служители и подчерта, че негова ключова цел е да мине в настъпление като създава нови работни места.

„Искам да разговарям с бизнес лидерите, за да обсъдим по-агресивния подход, а именно как да помогнем на компаниите да бъдат по-конкурентоспособни във Франция и навън? Как да им помогнем, за да създават повече работни места“, допълва френският премиер.

Бизнес лидери, присъствали на срещата с премиера, поискаха бюджета за 2013 г. да бъде ориентиран към бизнеса не само на думи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още