IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монти: ЕС трябва да се справи с политическата съпротива срещу еврото

Не мисля, че ръководители на ЕЦБ трябва да пренасят в публичното пространство вътрешни спорове, каза италианският премиер

11:30 | 11.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Италианският премиер Марио Монти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският премиер Марио Монти. Снимка: Ройтерс

Италианският премиер Марио Монти вярва, че е дошло времето европейските лидери да се справят с политическата и психологическа съпротива срещу еврото.

Последното нещо, което европейските лидери могат да си позволят, е единната европейска валута да се превърне в фактор, който настройва едни европейски граждани срещу други, коментира Монти, цитиран от CNBC.

“Защо никога не дискутираме проблема, че нарастващата взаимна неприязън между Севера и Юга, между старите и новите членове на съюза, между различните сегменти на обществото, психологически и политически отразява разпространението на кризата в Европа“, коментира Монти.

„Има ли смисъл лидерите на 27-те страни от Европейския съюз (ЕС) да се срещат на всеки два месеца, понякога дори всеки месец, и да прекарват 24 часа в дискусии по изключително важни теми като това дали трябва да има участие на частния сектор във финансирането на Гърция или не? Или какви точно условия да се поставят при отделните спасителни схеми? Не са ли нашите финансови министри по-добре подготвени да се справят с тези детайли?“

Монти изтъква, че проблемите на еврозоната е все по-трудно да бъдат обсъждани, докато медиите дебнат край заседателните зали, а финансовите пазари настояват за бързо договаряне на всеки следващ спасителен план.

„Единната валута беше създадена като завършваща и най-дълбока фаза на дългия исторически процес на европейска интеграция. Последното нещо, което можем да си позволим, е точно тази финална фаза да настрои нашите страни и граждани един срещу друг“.

„Аз напълно разбирам опасенията на германската общественост за това дали фискалната дисциплина в Европа е еднаква за всички“, подчертава Монти, според който президентът на Bundesbank Йенс Вайдман трябва да прекрати публичния си спор с останалите членове на управляващия съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Не мисля, че е продуктивно за начина, по който функционира европейският политически модел, този или онзи член на управителния съвет на ЕЦБ да коментира в публичното пространство вътрешни спорове“, допълва той.

Монти подкрепя решението на президента на ЕЦБ Марио Драги за изкупуване на краткосрочни правителствени облигации. Италианският премиер не смята, че ЕЦБ е превишила основния си мандат, а имено - да поддържа ценовата стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Нет евро нет проблем . Ако видят че населението на някоя страна много се настройва да я изолират от еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още