IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър отрече да обмисля напускане на еврозоната

Опозицията в страната реагира остро на изказването на лидера на управляващата партия

16:32 | 22.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кипър отрече да обмисля напускане на еврозоната

Кипърското правителство отрече да обмисля напускане на еврозоната, съобщават кипърските гръцки медии.

В интервю за интернет сайта 24h.com.cy вчера Андрос Киприану, лидер на партията АКЕЛ, която е основен поддръжник на лявото правителство на президента Димитрис Христофиас, заяви, че подобна възможност трябва да бъде сериозно обмислена, ако мерките за икономии, наложени от международните кредитори, станат непосилни.

Кипърската телевизия "Сигма" съобщава, че опозиционните партии в Кипър са реагирали остро на изказването на Киприану. Според тях подобни позиции предизвикват само паника сред гражданите, без да предлагат начини за икономическо оздравяване, което трябва да е основното желание на правителството.

Телевизията съобщава за слухове от последните дни, че АКЕЛ прави проучване за последствията за Никозия от евентуално излизане от еврозоната.

В писмено изявление на правителствения говорител Стефанос Стефану се посочва, че въпросът за излизане от еврозоната не стои на дневен ред за правителството и президента Димитрис Христофиас.

Кипър поиска международна финансова помощ заради проблеми в икономиката. Очаква се преговорите с международните кредитори да започнат в началото на октомври и да приключат до края на същия месец. Още не е ясно каква сума ще е необходима, но се очаква в замяна на парите Никозия да поеме ангажимент за рестриктивни мерки и реформи.

Още чужди новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Мисля, че много хора претръпнаха от идеята. И да напуснат ЕЗ би било по добре за тях. Както и за други вмеждувпрочем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още