IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йорг Асмусен: ЕЦБ няма да участва в преструктуриране на гръцки дълг

Нуждата от допълнително външно финансиране може да бъде запълнена единствено от държавите-членки на еврозоната, коментира членът на управителния съвет на ЕЦБ

11:39 | 26.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Йорг Асмусен: ЕЦБ няма да участва в преструктуриране на гръцки дълг

Членът на управителния съвет на Европейската централна банка Йорг Асмусен е заявил, че финансовата институция няма да вземе участие в каквото и да било преструктуриране на дълговете на Гърция, съобщи германският вестник Die Welt, цитиран от MarketWatch.

„Нуждата от допълнително външно финансиране може да бъде запълнена единствено от държавите-членки на еврозоната“, е казал Асмусен. „ЕЦБ няма да бъде в състояние да участва в каквото и да било преструктуриране, защото това би представлявало държавно финансиране, което е забранено“, е уточнил той.

Пазарният стратег в ETX Capital Ишак Сидики посочва в своя бележка, че тези коментари на члена на управителния съвет на ЕЦБ възраждат опасенията, че Гърция „ще продължи да топи средствата от спасителната помощ, докато върви към фалит“.

Асмусен е посочил също, че неговото „предпочитание е Гърция да остане в еврозоната, но страната може да го заслужи само по трудния начин“. „Ключът за това е в Атина“, е добави той.

Членът на управителния съвет на ЕЦБ е подчертал, че има разлика между нуждите на Гърция от външно финансиране и усилията за запълване на дупката в гръцкия бюджет, установена от „тройката“ международни кредитори (Европейският съюз, Международният валутен фонд и ЕЦБ).

Той предупреждава, че дори Гърция да успее да запълни този бюджетен дефицит, може да се наложи допълнително финансиране, ако нивото на икономическия растеж и постъпленията от приватизацията се окажат по-ниски от очакваните. Асмусен призовава и за „конкретни, енергични усилия“ от страна на Атина по отношение както на разходите, така и на приходите, за да бъде запълнен недостигът в бюджета, появил се през последните 2 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още