IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йорг Асмусен: Действията на ЕЦБ са заплаха за стимулите за реформи

Не можем да реализираме кризисен мениджмънт в стил Политбюро, смята членът на управителния съвет на финансовата институция

12:20 | 06.07.12 г.
Йорг Асмусен: Действията на ЕЦБ са заплаха за стимулите за реформи

Усилията на Европейската централна банка за борба с финансовата криза може да отслаби стимулите на правителствата да прилагат реформи, заявява членът на управителния съвет на финансовата институция Йорг Асмусен в реч, публикувана днес и цитирана от MarketWatch.

Асмусен смята, че промяната на акцента върху краткосрочната борба с кризата вместо върху дългосрочната създава фундаментално предизвикателство за комуникацията на ЕЦБ.

„Ако борбата с кризата е успешна в краткосрочен план, например чрез действията на ЕЦБ, някои от дългосрочните предизвикателства може никога да не бъдат подхванати“, сочи текстът на речта, която ще бъде произнесена на конференция за комуникацията в Брюксел.

„Непосредственото напрежение намалява и стимулите за правителствата отслабват“, смята членът на УС на ЕЦБ. Той добавя, че това е било наблюдавано „повече от веднъж“ в рамките на настоящата криза.

Асмусен признава, че ЕЦБ трябва да действа понякога и в краткосрочен аспект за сметка на дългосрочния. "Ако противопожарните усилия в краткосрочен план не успеят, може да няма дългосрочен, за който да се налага да се мисли“, обосновава се той.

Членът на УС на ЕЦБ подчерта за пореден път, че финансовата институция не може да бъде спасител от последна инстанция за финансовите пазари.

„Трябва да обясним какви са ограниченията на нашата власт и нашите правомощия. ЕЦБ не може да компенсира онова, което останалите – особено политическите власти – не успяват да направят. Няма заместител на добрите политики“, категоричен е той.

Асмусен припомни времената, когато наблюдателите предричаха последните дни на еврото като валута.

Според него обявяването на 3-годишните кредити за банките от еврозоната при лихвен процент, равен на основния на ЕЦБ, е променило нагласата на пазарите. „Тежкият кредитен крах, от който се опасяваха, не се случи. Еврото е все още тук и ще остане“, убеден е той.

Въпросът „Какво щеше да се случи, ако ЕЦБ не бе действала?“, остава без отговор, добавя нейният представител.

Той отбелязва, че пазарите искат бързо и „убедително действие“ от политиците в Европа.

По думите му макар че критиките за бавния отговор на Европа по отношение на кризата „е донякъде обясним“, то „демократичната политика изисква време“. „Не можем да реализираме „кризисен мениджмънт в стил Политбюро“, подчертава той. По-скоро „имаме нужда от ефективна комуникация и от съответен обществен дебат“, смята Асмусен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още