IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само сваляне на лихвите в еврозоната няма да е достатъчно

Има нужда от нова програма за изкупуване на активи, за да се раздвижи кредитирането, смятат анализатори

10:46 | 04.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Само сваляне на лихвите в еврозоната няма да е достатъчно

Европейската централна банка трябва да направи нещо повече от понижение на лихвения процент, за да успее да подкрепи икономическия растеж в еврозоната. По всяка вероятност в тази насока би помогнало увеличаване на програмата на централната банка за изкупуване на активи, смятат анализатори, цитирани от CNBC.

Просто понижаване на лихвения процент едва ли „ще направи някаква огромна разлика“ за европейската икономика, тъй като ниските лихви не се пренасят през системата както се очаква и не достигат потребителите и бизнеса, смята Шейн Оливър, главен анализатор в AMP Capital Investors.

“Трябва да се направи нещо в посока на това, че трансмисионният механизъм на монетарната политика е счупен“, заявява Оливър.

„Лихвеният процент е рекордно нисък, но кредитните условия в страни като Испания, Гърция, Италия и други са изключително тежки. Банката трябва да изиграе своята роля и да направи така, че доходността по облигациите на тези страни да падне“, смята специалистът.

Доходността по испанските и италианските десетгодишни облигации се движи около 6 на сто. За сравнение – по германския дълг доходността е 1,6 на сто. За да се постигне промяна в това отношение би трябвало ЕЦБ да последва Английската централна банка и да увеличи програмата си за изкупуване на облигации, препоръчва Оливър.

Коментарът на Оливър идва заедно с изразената от ръководителя на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Според нея по-ниският лихвен процент също може да се окаже недостатъчен за Европа.

„ЕЦБ има място за действие що се отнася до традиционната монетарна политика. Ние обаче не сме сигурни дали това е най-добрият канал в момента“, заяви в интервю за CNBC Лагард.

„Германия не се нуждае от понижаване на лихвения процент, но Италия и Испания се нуждаят, а когато се използва подобен инструмент, влиянието му не може да се диференцира“, обяснява тя.

„От друга страна програмата за изкупуване на активи е доста по селективна и може да бъде използвана по по-прагматичен начин“, смята Лагард.

Утре предстоят срещи на ръководителите на Европейската централна банка и на Английската централна банка. Очакванията на пазарите са, че ЕЦБ ще понижи основната лихва с четвърт пункт до 0,75%, а АЦБ ще представи нови стимули.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Една нулева лихва пък да видим няма ли да се отрази , те в такава обстановка ще я смъсват на 0.75..а трябва лихва под нулата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Вижте това е вярно Европа се нуждае от ГОЛЯМАТА БАЗУКА - Намаление на лихвите Неограничено кредитиране на банките издаване на еврооблигации и изкупуване на държавни облигации на страните членки за да бъде облекчено дълговото им бреме Европа се нуждае от голямата базука сега а не след година две или три Тогава ще бъде твърде късно Чаооо Желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още